Foto: Robin Roots
Ilm
16. august 2017, 13:41

27 KRAADI: ilm võtab nädalavahetusel taas soojemaid tuure

Ilmateenistuse andmetel ootab nädalavahetusel taas ees ligi 30-kraadine soojus, kuid samas sajab kohati ka vihma.

Neljapäeval liigub piki Skandinaaviat põhja-kirde suunas madalrõhulohk ja selle servast jõuab meile hoogsajupilvi – öösel ja hommikupoolikul on sajuhooge hõredalt, keskpäevast alates laialdasemalt. Kagutuul on öösel veel puhanguti tugev, hommikul nõrgeneb ja päev on rahulik. Lõunakaarest lisandub soojemat õhku ja temperatuur on öösel 13..18 ja kus taevas selgem on, siis langeb veel 10 kraadi ümbrusse, päeval tõuseb 24-25 kraadini, meretuulega rannikul on kuni 19 kraadi.

Reedel jääb Eesti kahe rõhuala piirimaile – ida pool on mõjusam kõrgema rõhuga ala, Skandinaavia ja Läänemere kohal püsib madalrõhkkonna serv. Selgem taevas vaheldub pilvisemaga. Kohati võib ka hoog vihma tulla. Ilm on lõunani rahulik, siis muutub aga lõunakaare tuul tuntavamaks. Õhutemperatuur on öösel 13-16, päeval tõuseb 23-27, rannikul kuni 20 kraadini.

Laupäeval jõuab Skandinaavia rannikule aktiivsem madalrõhkkond ja selle serva mööda liigub madalrõhulohk üle Läänemere. Öösel jõuab sajuala saartele ja laieneb hommikuks mandri lääneossa ning päevaks ka Ida-Eestisse. Keskpäeval saartest alates pilved hõrenevad ja saju võimalus väheneb. Tuul puhub öösel kagust ja pärast keskööd paisub tugevaks, hommikul pöördub järk-järgult edelasse ja püsib tugevana. Õhutemperatuur on öösel 12-16, saartel kuni 18, päeval 20 kraadist saartel kuni 23 kraadini, Kagu-Eestis kuni 25 kraadi.

Pühapäeval kerkib üle Balti riikide kerkib kitsas kõrgrõhuhari, kuid lääne pool jääb Skandinaavia madalrõhkkonna mõjusfääri ja ka ida poolt möödub madalrõhulohk. Mitme rõhuala piirimail on tänastel andmetel saju võimalus suurem Ida-Eestis, kuhu kandub lõuna poolt vöönd ühes vihmapilvedega. Kuid pole välistatud sajutsooni kaldumine kas lääne või ida poole – seega jälgige järgmistel päevadel täpsustatavat prognoosi. Tuul puhub öösel läänekaarest ja on mõõdukas, päeval tugevneb edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 12-17, päeval 17-21 kraadi.