Eesti - MakedooniaFoto: Alar Truu
Korvpall
16. august 2017, 20:10

7 VÕTIT | Esikoht on käes, Eesti - Makedoonia 74:65!

Eesti korvpallikoondis pidas MMi eelvalikturniiri kolmanda kohtumise, alistades kodusaalis Makedoonia 74:65. Sellega kindlustas Eesti oma alagrupis esikoha ja ühtlasi pääsu põhivalikturniirile! Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtme abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Lauavõitlus ja kõva viimane veerandaeg. Eesti koondise kaugvisked ei tabanud täna just loodetud moel, kuid seda kompenseeriti ennastsalgava lauavõitlusega. Kristjan Kangur, Erik Keedus, Martin Paasoja, Reinar Hallik noppisid ründelauast vähemalt kaks palli, Eesti kokku 13, Makedoonial lasti aga meie korvi all neid võtta ainult 6 tükki. Ning võidu tõi 20:10 edu viimasel veerandajal.

2. Kas Reinar Hallik sai väärika koduse lahkumismängu?

Kindlasti! Ummikute kiuste tuli Rocca al Maresse hoopis rohkem huvilisi kui nädal tagasi mänguks Kosovoga. Võib arvata, et mõnigi neist tuli kohale nimelt Reinari pärast. Võimalus viimast korda koondisesärgis näha viie aastaga end armastatuks mänginud korvpallurit tuli ära kasutada. Ning kui Reinar platsile pääsedes kohe palli pealt surus, oli vinge foon loodud. Kõige krooniks ka meeskonnale magus võit!

3. Mis valmistas muret?

Kaugvisete tabavus. Eesti koondise viimaste aastate trumbiks on olnud kaugvisked, kuid täna valmistasid need ebameeldiva üllatuse. Ehkki viskekohad polnud kõige kehvemad, oli pooletunnise järel 18 katsest tabanud kõigest 3, sealhulgas kolmandal veerandil mitte ühtegi. Positiivne oli asjaolu, et sellele vaatamata püsis skoor algusest peale tasakaalus. Lõpuveerandil tabas vastase maa-ala kaitsesse asudes ülitähtsa kolmese Sokk.

4. Kes oli mängu parim?

Sten-Timmu Sokk. Mängujuht võttis viimasel veerandil rasketel hetkedel mitmel korral mängu enda peale ja tegi seda edukalt. Küll sopsas ühe harva kolmese, siis meelitas oskuslikult vigu välja ja andis Martin Paasojale nutika söödu. Ning kaitses astus vapralt ette endast võib-olla kaks korda raskemale Giorgi Cekovskile, samuti tegi vaheltlõike. Ta kerkis 15 punktiga ka Eesti suurimaks korvikütiks!

5. Mida peab Eesti edasist silmas pidades parandama?

Esimesel poolajal jättis kaitse soovida. Kui Eesti pole peaaegu kunagi vastast üle visanud, tähendab see, et võitmiseks tuleb mängida kõvasti kaitses. Täna oli poolajaks makedoonlaste visketabavus ligi 60 protsenti (tõsi, eestlaste enda oma samuti), nad tabasid sel suvel esimest korda ka kaugelt hea protsendiga. Skoor ei kasvanud ülemäära suureks seetõttu, et mängutempo polnud eriti kõrge. Ent kui Skopjes suudeti hästi ohjeldada vastase leegionäri Jordan Theodore'it, siis nüüd kogus ta juba poolajaga 13 punkti ja 6 korvisöötu. Samas pärast vaheaega paranes olukord selgelt.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Eesti koondise tagamängija Rain Veideman: "Paasoja, Puidet ja Keedus pressisid nende liidreid kõvasti ja tegid supertöö. Võimalik, et selle tulemusena olid nad mängu lõpuks ka väsinud ning seetõttu hakkasid eksima."

Koondise peatreener Tiit Sokk: "Esimesel poolajal proovisime erinevaid variante, kuid Erik Keedus suutis ta individuaalselt maha võtta. See oli võtmekoht. Aga kõik mehed olid tublid. Oli teada, et vastased tulevad täiega peale. Meie relv, kolmesed, ei töötanud. Seda hinnalisem see võit on."

Makedoonia peatreener Jordanco Davitkov tõstis esile Eesti ülekaalu lauavõitluses, mis oli tema hinnangul otsustavaks saanud viimase veerandaja üks võtmeteguritest. "Õnnitlen Eestit, teil on hea meeskond. Loodame Kosovos teie peale," jäi Davitkovil üle öelda.

7. Mis saab edasi?

MMi eelvalikturniiri C-alagrupi mängud lõpevad laupäeval Prištinas peetava kohtumisega Kosovo - Eesti.