Barcelonas sõitis 17. augustil kaubik rahva sekka.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
18. august 2017, 23:38

Uudis täiendamisel! Barcelonas viibijad, kirjutage meile [email protected]

VIDEOD, FOTOD, OTSEBLOGI | Barcelonas sõitis kaubik inimeste hulka, hukkus 13 inimest, pärast keskööd toimus teinegi rünnak (189)

Hispaanias Kataloonia pealinna Barcelona turistiderohkel La Rambla tänaval sõitis neljapäeva õhtupoolikul kaubik inimeste sekka. Hispaania politsei kinnitusel on hukkunuid vähemalt 13, kirjutas El País. Viga on saanud 130 inimest. Väikebuss sõitis suure kiirusega - 80 km/h. Hukkunute arv võib tõusta. Kaubiku juht oli praegustel andmetel teismeline noormees.

Politsei vahistas mehe, kelle nimi oli rentimisel kasutatud dokumentidel. Ta on Marokost pärit 20aastane Driss Oukabr, kel Hispaania pass. Samas on mees politseile öelnud, et tema ei ole terroriteoga seotud ning väidab, et ta dokumendid varastati. Teine kahtlusalune leiti mõni tund pärast terrorirünnakut autost surnuna. Politsei otsis 18-aastast Moussa Oukabiri, Driss Oukabiri nooremad venda, kes varastas Drissi dokumendid. Moussa Oukabir oli praeguse info kohaselt tõenäoliselt surmasõiduki juht.

Kahtlusalune Moussa Oukabir Foto: @MetroUK / Twitter

Terrorirünnaku eest võttis vastutuse Islamiriik. 

Täna kell 01.20 üritasid terroristid Audi A3-marki autoga rünnata jalakäijaid Cambrilsi linnas. Cambrils on rannakuurort 120 kilomeetrit Barcelonast. Kuus jalakäijat ja üks politseinik said viga. Politsei lasi viis terroristi maha. Ründajad kandsid valepommivöösid, millele olid teibiga veepudelid külge kleepinud. Mingeid teadaolevaid varasemaid seoseid nendel viiel terrorismiga ei olnud. Hiljem tuli kohalikult päästelt teade, et üks naisterahvas Cambrilsis sai siiski surma.

Eesti välisministeerium ei ole saanud Hispaania ametkondadelt infot selle kohta, et eestlased oleks Barcelona kesklinnas toimunud rünnakus kannatada saanud.

Barcelonas viibivatel eestlastel soovitab välisministeerium vältida sündmuskohta ning jälgida kohalike ametivõimude korraldusi. Barcelonas viibivatel eestlastel palutakse anda lähedastele teada, kui nendega on kõik korras.

Õhtulehe lugeja! Kui viibid Barcelonas, kirjuta meile [email protected].

Rahvas on järjekordsest rünnakust šokis. Võimudelt nõutakse rohkem tegusid seoses pagulaskriisiga.

23:37
Kristin Aasma

BBC teatel on kindlaks tehtud, et Moussa Oukabir oli üks Cambrilsis tapetud meestest.

17:00
Greete Kõrvits

HOIATUS: HÄIRIVAD KAADRID. La Vanguardia avaldas video sellest, kuidas Cambrilsis üks terroristidest maha lasti. Ei sobi vaatamiseks nõrganärvilistele.

16:52
Greete Kõrvits

Kohaliku politsei andmetel tappis Cambrilsi viiest terroristist neli üks politseinik.

16:32
Greete Kõrvits

Politsei pressikonverentsil käidi välja ka teooria, et Barcelonas kaubikut juhtinud isik võis hoopiski sealt edasi põgeneda Cambrilsi, kus ta koos teistega tapeti. Samuti peab kohalik politsei väga tõenäoliseks, et nii Barcelona, Cambrilsi kui Alcanari intsidendid on omavahel seotud. Alcanari linnas plahvatas täna üks elumaja. Politsei uurib, kas sealt võidi ülejäänud rünnakuid koordineerida.

16:22
Denes Kattago

Berliini võimud keeldusid linna ühte tuntuimat sümbolit, Brandenburgi väravaid Hispaania lipuvärvidesse valgustama. Nii on varem tehtud mitmetes Lääne-Euroopa linnades solidaarsuse märgiks. Põhjuseks tuuakse senati otsust, et värviline illuminatsioon toimub vaid Berliini partnerlinnade puhul. 

Ka 3. aprillil kui toimus rünnak Peterburi metroos, väravaid Vene lipuvärvidesse ei illumineeritud.

16:11
Greete Kõrvits

BBC väitel on neljast vahistatust kolm Marokost, üks aga Hispaania kodanik.

16:00
Greete Kõrvits

Barcelona politsei esindaja ütles pressikonverentsil, et ehkki politsei on vahistanud neli kahtlusalust, ei ole nad tabanud isikut, kes võis rünnakute planeerija olla.

14:52
Greete Kõrvits

Politsei on nüüdseks vahistanud neli inimest. Vigastatute hulk on tõusnud 130ni.

13:39
Denes Kattago

Kataloonia autonoomse piirkonna president Carles Puigdemont i Casamajó ütles raadiole RAC1, et tema arvates oli terrorirünnak "suunatud mitte turismi, vaid meie elustiili vastu". "Me kõik ju reisime, õpime huviga uusi asju," ütles Puichemon.

Ta märkis, et ta oli "meeldivalt üllatunud", kui nägi turiste Barcelona kesklinnas "rünnaku sündmuskoha lähedal". Ta ütles, et see on hea märk.

13:33
Greete Kõrvits

Kataloonia pääste teatab Twitteris, et üks Cambrilsis viga saanud naisterahvas suri.

13:25
Greete Kõrvits

Tuhanded inimesed kogunesid vaikuseminutiks Barcelona peaväljakule. Kohal olid ka kuningas Felipe, peaminister Mariano Rajoy ja Kataloonia president Carles Puigdemont.

13:02
Greete Kõrvits
12:54
Greete Kõrvits

HISPAANIA TAGAOTSITUIM KURJATEGIJA: teismeline poiss Moussa Oukabir. Praegustel andmetel varastas ta kaubiku hankimiseks oma vanema venna Driss Oukabiri dokumendid. Erinevad väljaanded pakuvad tema vanuseks kas 17 või 18 aastat. Poiss põgenes sündmuskohalt. Vanem vend jääb esialgu veel vahi alla, ehkki kinnitab, et ei teadnud midagi.

11:57
Denes Kattago

Hispaania politsei avalikustas Barcelonas La Rambla rünnakus kahtlustatava veokijuhi nime. Selleks on 17-aastane Moussa Oukabir, teatab The Guardiani blogi.

11:18
Greete Kõrvits

Austraallane Tony Cadman otsib taga rünnakus kadunud lapselast Julian Alessandrot. Rünnaku paanikas ja rahva põgenemisel kadus seitsmeaastane ema silmist, seejärel sai ema kaubikult löögi ja viibib nüüd haiglas.

10:38
Greete Kõrvits

Driss Oukabir, kes praegu on kahtlusalusena vahi all, väidab politseile, et tema juhiluba varastati, et mõrvatöös kasutatud kaubik rentida.

10:18
Greete Kõrvits

Täna pärast keskööd üritas teine rühm terroriste kuritööd toime panna, seekord Cambrilsi kuurortlinnas, mis asub Barcelonast 120 kilomeetri kaugusel. Kuus jalakäijat ja üks politseinik said viga, kui terroristid Audi A3-marki autoga rahva sekka kihutasid. Politsei lasi viis terroristi maha. Mõnedel neist kandsid väidetavalt pommivöösid. Mingeid varasemaid teadaolevaid seoseid nendel viiel äärmuslusega ei olnud.

09:53
Greete Kõrvits

BBC vahendab kohaliku raadiojaama uudist, et Kataloonias Ripolli linnas arreteeriti isik, kel arvatakse rünnakuga mingi seos olevat.

09:32
Greete Kõrvits
09:15
Marge Sillaots

Cambrilis vigastada saanutest viis on haiglas, ühe olukord on kriitiline, kahel tõsisemad ja kahel vähem tõsised vigastused.

Loe rohkem