Nädala TOP
18. august 2017, 17:16

TOP 5 | Jänku-Jussi õppetund täiskasvanutele

Olgugi et Youtube’is leitavad Jänku-Jussi paroodiad on ropud, rõvedad ja lastele vaatamiseks sobimatud, osutus avalik tähelepanu neile ootamatult kasulikuks ja seda mõlemale poolele: videote tegijast sai üleöö tuntud juutuuber (nagu ta oli soovinud) ja paljusid lapsevanemaid ehmatas juhtum terasemalt jälgima, mida nende lapsed internetis teevad. Rangest (riigi?)tsensuurist saadav südamerahu olnuks aga näiline, sest internetiajastul ei kao ükski sisu päriselt – see vaid peidetakse paremini.

Kallid presidendid

Kuidas lahendada mure, et endiste presidentide ja nende kaasade ülalpidamine on ühele väiksele riigile liiga kulukas – räägime sadadest tuhandetest eurodest –, sellele on poliitikud vastuseks pakkunud presidendi ametiaja pikendamist (ehk vaikimisi lootes, et pärast pika ametiaja lõppu jääb ülalpidamiskohustuski üürikeseks). Ent kuidas kõlaks mõte, et vaesevõitu rahvas üldse vabastada Eesti mõistes hästi teenivate isikute kinnisvara hooldamise kohustusest?

Mis valesti, see uuesti

Milline kuuma kartuli veeretamine läheb Eesti poliitikute seas lahti siis, kui küsida, kes vastutab, näitlikustas hästi sotsiaalkindlustusameti infosüsteemi SKAIS2 arenduse ebaõnnestumine. Kuid mis kasu on ühe kantsleri eneseohverdusest, kui väärotsuseid heaks kiitnud ja läbisurunud endised ja praegused ministrid pääsevad halvimal juhul vaid mainekahjuga? Just viimased on aga need, kel võtmetähtsus selles, kuidas õnnestub sama projektiga järgmisele kulukale ringile minek.

Kes kelleta?

Üllatusena tuleb, kui karmid sõnad valis valimisliit Vaba Tallinna Kodanik teavitamaks koostöö välistamisest valimisliiduga Tegus Tallinn pärast varasemaid kiitusi teineteise tegemistele. Kuid et koostöö välistamist ühe või teise poliitilise jõuga ei esitle kindla valimislubadusena ainult valimisliidud, vaid suured erakonnadki, on valimisjärgne olukord vähemalt pealinnas juba selge: kas jätkub Keskerakonna ainuvõim või peab keegi hapu näoga oma sõnu sööma.

Tuleandjatele anti tuld

Kui hästi töötab käsklus „Anname tuld!“ valimisloosungina, selgub EKRE tulemusest tänavustel kohalikel valimistel. Kuid et sellise loosungiga valimisplakat mõjub kohatult kooli ees, kus kolm aastat tagasi toimus traagiline koolitulistamine, võiks pikema põhjendusetagi selge olla. Ometi jõudis plakati reklaamnägu Jaak Madison sõnumit avalikult õigustada veel enne, kui vaid tund hiljem erakonna ja avalikkuse survel koolipere ees vabandas.