Video: Alar Truu
Krimi
19. august 2017, 19:14

FOTOD & VIDEO | Soomlased on Turus toimunud pussitamistest šokis (74)

Mitmed soomlased külastavad täna Turu kesklinna turuplatsi, kus eile õhtul toimunud pussitamistes hukkus kaks inimest, et avaldada oma kaastunnet ja jagada mõtteid toimunu osas.

Väljaku nurgas on umbes kolme ruutmeetrine ala, mis on kõigist neljast nurgast aiaga piiratud, kuid see kohale saabuvaid kümneid inimesi ei heiduta, et sinna mõni lilleõis või küünal panna. Kohal on üle kolme-neljakümne inimese ning neid tuleb iga natukese aja tagant juurde.

Paarsada meetrit eemal kohast, kus lilli ja küünlaid tuuakse, seisab politseibuss, mille lähedal seisab mitu tavavarustuses politseiniku valitsevat olukorda jälgimas.

Video: Alar Truu

Aia taga seisab pleekinud tumesinise vihmamantliga hallipäine mees, kes peab ägedat vestlust telefoni teel ja käsi, milles ta mobiiltelefoni käes hoiab, väriseb. Mööda ta põski voolavad pisarad, mille ta peopesaga oma põskedelt ära pühib. Ta lõpetab kõne, sulgeb silmad ja hingab suure sõõmu õhku. Avab silmad, heidab hetkeks pilgu kaugusesse ning paneb oma päevi näinud vihmamantli hõlmab kinni ja lahkub.

Tema asemele tuleb dressides naine, punane roosiõis käes ja vajub tema ees laiuva lillemere ees paremale põlvele. Ta asetab kaasa võetud lille teiste lillede sekka ning haarab seejärel oma peast. Tema põselt voolab alla pisar, mille ta poolelt teelt oma käelabaga kinni püüab ja ära pühib. Seejärel haarab siis aiast, et end püsti aidata. Klopib püksipõlved puhtaks, lööb enese ette risti ning lahkub.

Tuleb kolme-nelja aastane mudilane koos oma emaga ja annab pisikese tirtsu kätte vange matuseküünla. Süütab selle ning julgustab tüdrukut seda teiste küünalde kõrvale asetama. Tüdruk teeb nagu ema juhendab, peale mida kingib emale suure naeratuse.

Inimeste seas on kuulda arutelu rünnaku toimumise aja osas. "Me teadsime, et see rünnak peab üks kord tulema. Küsimus oli vaid ajas," räägib üks naine. "Muidugi ei osanud me kunagi arvata, et see toimub siin, Turkus. Pigem olime me kindlat, et see toimud Helsingis."

Teiste seas on märgata ringi kõndimas ka kaht pastorit. "Juhtunu on vapustanud mitmeid inimesi ja kuna me töötame siin samas, siis leidsime, et tuleme inimestele siia toeks," räägib üks pastoritest. "Keegi pole küll nii-öelda südant puistama tulnud, küll aga on meid tänatud meie kohal olemise pärast. See annab neile meelerahu."

Samuti jagab ta arvamust, et säärase käitumise taga on üksnes soov külvata inimestele paanikat. "Kui sääraseid asju mitmetes eri kohtades ja riikides toime panna, siis see hirmutab inimesi. See aga nende agenda tõenäoliselt ongi. Hirmutada."