Janar Talts palli korvi upitamas. Foto: Robin Roots
Korvpall
19. august 2017, 23:06

7 VÕTIT | Suve lõpetuseks kaotus, Kosovo – Eesti 75:69

Eesti meeste korvpallikoondis pidas MMi eelkvalifikatsiooni viimase mängu Pristinas ja kaotas Kosovole 69:75. Siiski oli juba enne kohtumise algust selge, et teenis alagrupis esikoha, Kosovo aga läks teisena edasi. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Kosovo kolmene pool minutit enne lõppu. Kosovo alustas 50 sekundit enne lõppu rünnakut seisul 69:69 ning paarkümmend sekundit hiljem tabas Erjon Kastrati kolmese. Eesti vastas pallikaotusega ja sellega oli mängu saatus sisuliselt otsustatud. Kõige kurvem on sellise stsenaariumi üle alagrupis viimaseks jäänud Makedoonia.

2. Kui suurt mõju avaldas Kosovo „kuulus“ publik?

Alles Berisha tõmbas rahva käima. Kogunes peaaegu täismaja ja fännisektor tegi juba rohkem kui tund enne mängu algust kõva häält, kuid päris mängu eel kardetud efekti publik vähemalt alguses ei avaldanud. Paari tuhande istekohaga hallis leidus Kosovo koondisele ülitähtsale mängule vaatamata isegi vabu istekohti. Ning paar nädalat tagasi veebist mängu Kosovo – Makedoonia ülekannet vaadates tundus tolle kohtumise õhkkond vingem. Tõsi, võõrustajate liidri Dardan Berisha soolo kolmandal veerandil tõmbas saali täiega käima.

3. Kuidas hinnata Janari Jõesaare debüüti?

Korralik. Janari Jõesaar pääses ametlikus MM- või EM-sarjas esimest korda Eesti koondise eest väljakule ega väristanud kätt. Ta murdis mitmel korral julgelt korvi alla, samuti sopsas kaugelt. Juba esimese poolajaga oli tal koos 9 punkti ning mees võitles korralikult ka väljaku teisel poolel – kes kaitses hakkama ei saa, selle tõmbab Tiit Sokk teatavasti kiirelt pingile. Sarnaselt Jõesaarega oli tubli teine selle suve debütant Kregor Hermet.

4. Kes oli Eesti parim?

Reinar Hallik. Vanameister väärib seda juba oma koondisekarjääri viimase mängu eest. Lisaks tuli ta lõpuveerandil väljakule, kui Kosovo oli initsiatiivi haaranud ning lajatas kohe kaks kolmest järjest sisse ja aitas Eesti omakorda juhtima!

5. Mida saab edaspidi teha paremini?

Ikka see mängu algus. „Edaspidi“ tuleb alles kolme kuu pärast, nii kauaks läheb koondis „puhkusele“ – tegelikult hakkavad kõik mängijad ju nüüdsest klubides rassima. Ehkki võidukohustust polnud, ei teinud keegi asjaosalistest hinnaalandust, mängu võeti täie tõsidusega ning sellest saadi kindlasti kasulik kogemus. Kolmandat korda selle suve neljas mängus anti vastasele esimeste minutitega suur edumaa ning nende hoogu tuli pidurdama hakata – Kosovol oli viie minutiga kirjas juba 16 punkti.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Avaldame asjaosaliste kommentaarid esimesel võimalusel.

7. Mis saab edasi?

24. augustil loositakse eelkvalifikatsioonist edasi pääsenud meeskonnad põhivalikturniiri alagruppidesse. Põhiturniir algab kolme kuu pärast, esimesed voorud peetakse 23.-24. ja 26.-27. novembril. Kui Eesti loositakse näiteks F-alagruppi, tähendab see, et esimeses voorus võõrustatakse Soomet!