Foto: Martin Ahven
Seisukoht
21. august 2017, 17:08

Seisukoht | Räägime kaardilugejast! (1)

Autoralli on võistkonnasport. Hiigelsuur tiim tegutseb selle heaks, et kaks meest viiksid auto võimalikult kiiresti punktist A punkti B. Jääb mulje, et Eestis unustatakse tihti ära, et autos istub just kaks meest. Kõik teavad, kes on Ott Tänak: Saaremaa mees, kes suurepäraselt ja hulljulgelt rallit sõidab. Tänak on igas pealkirjas, tema annab intervjuusid, tema nägu on rahvale tuttav.

Kes on aga Martin Järveoja? Rallifänni ja spordisõbra jaoks pole küsimust, et tegemist on Tänaku kiiresti peaaegu asendamatuks tõusnud paarimehega. Algas nende tipptasemel koostöö ju alles enne tänavust hooaega.

Järveojast kirjutatakse tegelikult ajakirjanduse spordikülgedel häid lugusid, mis kaardilugeja keerulise ameti telgitaguseid avavad. Aga ometi jääb mulje, et rallit saadab mingisugune kummaline aura, mis selle paljude silmis ikkagi individuaalspordialaks teeb.

Tänak sõidab, Tänak võidab. Tõsi, rooli keerav mees omab auto üle kontrolli, kuid tegelikult ei võidaks ta mitte midagi, kui kõrval poleks usaldusväärset paarimeest, kes laitmatut tööd teeks.

Tõsilugu, et ajakirjanduse pealkirjad muutuksid pikemaks ja lohisevamaks, kui alati peaks välja kirjutama “Tänak ja Järveoja”. Seda ilmselt polekski vaja – peamine, et kõik hakkaks nägema Tänaku nime ja võidu taga ka Järveojat. Fännid teevad seda niikuinii, aga arvan, et nende vanaemad (veel) mitte.

Sardiinias ja Saksamaal ei võitnud Tänak, vaid imeline duo Tänak-Järveoja!