Inglismaa ja Iirimaa ragbikoondised.Foto: Clodagh Kilcoyne
Spordivaria
21. august 2017, 13:47

Endine Inglismaa koondislane vajas pärast puugihammustust mitut südameoperatsiooni

Inglismaa endine ragbikoondislane Matt Dawson avastas pärast lühikest jalutuskäiku Londoni linnapargis endalt eelmisel aastal puugi. Kuigi mees eemaldas endalt sissesöönud lülijalgse, oli kahju juba tehtud - inglane põdes puukborrelioosi. 

"Tundsin ennast täiesti kohutavalt, vedelesin lihtsalt kodus palaviku käes," sõnas mees BBCle antud usutluses. Alles kaks päeva pärast vaevlemist pöördus mees haiglasse, kus talle ka karm diagnoos pandi. 

Borrelioosi tõttu vajas mees intensiivset arstide hoolt. "Minu ja mu pere jaoks oli tegemist väga jubeda perioodiga. Mõelda vaid, et säärase väikse putuka pärast vajasin ma südameoperatsiooni," lausus britt. 

"Olin borrelioosist küll varem kuulnud, aga seostasin seda välismaaga. Ennekõike Ameerikaga, kus on hirved," rääkis Dawson. "Ma ei tulnud selle pealegi, et pärast väikest jalutuskäiku ennast kontrollima hakata."

Kokku kestis bakteriaalse infektsiooniga võitlemine mehe jaoks ligi 18 kuud ning hilja avastatud haiguse tõttu vajas mees ka mitut südameoperatsiooni. Kuigi praeguseks saab mees jälle täisväärtuslikku elu elada, mõjutab läbi põetu meest veel kaua. "Võtan endiselt ravimeid ja selleks, et mu süda jälle varasemat koormust taluks, läheb kõvasti aega," nentis inglane. 

Puukborrelioos, mida mõnikord nimetatakse ka Lyme’i tõveks või Lyme’i borrelioosiks, on haigus, mida levitavad puugid, kes on nakatunud Borrelia bakteritega. 

Puukborrelioosi saab ravida antibiootikumidega. Kui seda ei ravita, võib see hiljem põhjustada tüsistusi, nagu tugev peavalu, lööve, neuroloogilised tüsistused, tugeva liigesevaluga artriit ja südameprobleemid. Dawsoni raske juhtumi puhul mängiski rolli asjaolu, et mees oli kunagi tippsportlane ning haigus avastasi mehel võrdlemisi hilja. 

Dawson esindas Inglismaa koondist kokku 77 korral ning 2003. aastal tuli rahvusmeeskonna koosseisus ka maailmameistriks.