Eesti korvpallikoondis.Foto: Alar Truu
Korvpall
21. august 2017, 17:38

Kossumehed, adra seadmiseks pole aega neli aastat - mudaliiga võib peagi uuesti ähvardada (4)

Eesti korvpallikoondis täitis selle suve eesmärgi ja pääses MMi põhivalikturniirile, kus mängib Euroopa 32 paremat meeskonda. See ei tähenda aga, et B-divisjonist ehk mudaliigast pääsemine on nüüd pikaks ajaks tagatud. Ei ole.

"Neli aastat on aega rahulikult atra seada. Mida kiiremini verevahetus koondises tuleb, seda parem," rääkis mängujuht Sten-Timmu Sokk Eesti Päevalehele antud intervjuus.

Siinkohal ei taha ma Timmut vähimalgi määral kritiseerida või arvustada - mängijad ei peagi olema FIBA uue võistlussüsteemi kõigi keeruliste peensustega kursis. Seda enam, et FIBA on seal allpool toimuma hakkava oma kodulehel täitsa hästi "ära peitnud". Kuid valvust ei tohi kaotada.

32 MMi põhivalikturniirile pääsenud meeskonda moodustavad teatavasti kaheksa alagruppi, igaühes neli liiget. Järgmise aasta juuli alguseks selguvad igas grupis need kolm (kokku 24), kes jätkavad võitlust MM-pileti eest. Ning vaat neil meeskondadel on küll mudaliiga perspektiiv mõneks ajaks välistatud.

Ent mis saab nendest kaheksast meeskonnast, kes jäävad oma alagrupis viimaseks? Nemad liituvad B-divisjoni nelja paremaga (nood selgitatakse samuti järgmise aasta jooksul välja) ning hakkavad 2018. aasta septembrist taas sõeluma välja neid, kes võivad järgmiseks tsükliks langeda mudaliigasse.

Nii et võitlus koha eest päikese all jätkub. 2019. aasta sügisel alustab mänge 2021. aasta EM-finaalturniirile pääsemise nimel taas 32 meeskonda. 24 on need, kes pääsesid praeguses MM-valiksarjas teisele etapile (ehk on järgmiseks suveks oma alagrupis kolme parema seas), neli järgmist selgub 2019. aasta veebruariks ning neli viimast 2019 augustis, mil läheb lahti viimane võitlus mudaliigast pääsemiseks. Ehk valem on lihtne: kui tahad suve vabaks saada, ei tohi nii madalale langeda! Teine variant, mil 2019 suvel tööd tuleb teha, oleks MMile pääsemine... Aga see oleks kindlasti meeldiv ja innustav töövariant. Kogu eelnev jutt on parajalt keeruline, graafiliselt on võistlussüsteem nähtav SIIN.

Ning kahe aasta pärast startivas järgmises tsüklis algab kogu karussell sisuliselt otsast peale.