Barcelona ja Cambrilsi terrorirünnaku korraldamises kahtlustatavad: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Salah El Karib ja Mohamed Aallaa.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
22. august 2017, 18:29

Hispaania terrorirünnakute kavandaja kohtu ees: kavas oli suurem rünnak (11)

Üks Barcelona terrorirünnaku kavandamises kahtlustatav mees tunnistas, et nende võrgustikul oli plaanis suurem rünnak, teatasid täna Hispaania kohtuallikad.

Madridi ülemkohtu ees oli täna Mohamed Houli Chemlal, kes on üks neljast ellujäänud mehest, keda kahtlustatakse möödunud nädalal terrorirünnakute korraldamises. Ta oli ka esimene, kelle kohus üle kuulas. Chemlal sai vigastada Alcanari linnas majas, kus toimus eelmise nädala kolmapäeval ootamatu plahvatus, kirjutas BBC. Kohtu ette ilmus ta haiglapidžaamas.

Terroristidel õnnestu tappa 15 ning vigastada rohkem kui 100 inimest Barcelonas ja selle ümbruses. Kaheksa rünnakud korraldanud võrgustiku liiget on saanud surma – neist kaks hukkusid Alcanaris maja plahvatamisel ning kuus laskis politsei maha.

Viimane kahtlusalune tapeti eile Barcelonast lääne poole jäävas viinamarjaistanduses. Ellujäänud kahtlusalused toodi Barcelonast Madridi, kus nad täna astusid kohtu ette.

Anonüümseks jäänud kohtuallikas ütles, et Chemlal tunnistas nii politseile kui ka kohtule, et neil oli plaanis suurem rünnak, kinnitades sellega teooriat, mille Hispaania politsei tõi välja eelmisel nädalal.

Alcanaris plahvatanud majast leiti 120 bensiinikanistrit ning politsei oletas, et juhuslik pahvatus nurjas kurjategijate kavandatud rünnaku. El Mundo kirjutas, et Houli Chemlal rääkis kohtule, et üks mitmest sihtmärgist oli Sagrada Familia katedraal.

Alcanari plahvatuses sai surma kaks kahtlusalust, nende seas Maroko imaam Abdelbaki Es Satty, kelle mõjul kahtlusalused arvatavasti radikaliseerusid.