Eesti - KüprosFoto: Robin Roots
Jalgpall
3. september 2017, 20:52

7 VÕTIT | Käit päästis meid viimasel minutil, Eesti - Küpros 1:0 + GALERII (8)

Eesti jalgpallikoondis alistas MM-valikmängus 5491 pealtvaataja silme all Küprose tulemusega 1:0 (90+2. Mattias Käit). Õhtuleht võtab kohtumise kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Üks moment. Sisuliselt kõik 90 minutit oli tribüünil tunne, et kohe-kohe avab Eesti skoori, aga numbrid tablool ei tahtnud kuidagi muutuda. Põhjuseks peaasjalikult heade võimaluste – suurepärastest rääkimata – puudumine (vt pikemalt punktist 2). Sama jutt kehtib Küprose kohta, nende ainsa hea pealelöögi tõrjus Mihkel Aksalu.

Aga kolme punktita me ei jäänud, sest Mattias Käit lõi kohtumise lisaminutil trahvikastijoonelt palli Küprose võrku.

2. Kas meie ründemänguga võib rahule jääda?
Mitte eriti. Neljapäeval võõrsil Kreeka vastu oli meie rünnak laias laastus ümmargune null. Täna see korduda ei tohtinud ega kordunud ka. Peatreener Martin Reimi ründavamatest plaanidest andis aimu algkoosseis, kus Infoneti vasakkaitsja Dmitri Kruglov (kes Kreeka vastu mängis vasakut äärepoolkaitsjat) oli asendatud ründele orienteeritud Ats Purjega (tõsi, Purje mängis paremal, Sergei Zenjov nihkus vasakule).

Jõukohasema vastase vastu oli pilt hoopis rõõmsam. Eesti valdas enesekindlalt palli, oli enamus matšist domineerivam pool, kuid lõputeravus jättis soovida. Löögile jõuti harva, esimest korda alles 23. minutil (vasakkaitsja Artur Pikk), raamide vahele aga alles 74. minutil (Mattias Käit karistuslöögist pehmelt peaga).

Ründefaasis 3-4-3ks muundunud asetuse loogikale kohaselt ründas Eesti enamjaolt äärtelt, mis iseenesest õnnestus korralikult, kuid suur häda seisneb selles, et ei Henri Anier, Purje ega Zenjov pole teab mis õhuvägi. Seega läksid kõrge pallid raisku, madalad takerdusid tihtipeale kaitsjatesse. Keskväljaduo Ilja Antonov – Mattias Käit rügas kõvasti, kuid Konstantin Vassiljevi loovusest jäi selgelt vajaka. Küllap seegi soosis peaasjalikult äärte kaudu üritama.

Resümee: palli vallati korralikult, aga suur oht Küprose väravale puudus. Enamasti murekohaks, kas viimane sööt või otsustav tribling. Muutust ei toonud ka teise poolaja teises pooles sekkunud Martin Miller (78. min), Vassiljev (82. min) ega Joonas Tamm (87. min).

3. Kui suurt puudust tundis Eesti kapten Ragnar Klavanist?
Minimaalset, kui üldse. Ühest küljest nõme, teisalt rõõm on neid ridu kirjutada. Selge see, et Klavani taset praegu ükski teine meie kaitsja välja ei mängi (muidu oleks ju nemadki Euroopa tippklubis!?), kuid Küprose meisterlikkus polnud sel tasemel, et Liverpooli meheta olnuks jama majas.

Mängukeelu alt vabanenud Karol Mets täitis Klavani koha eeskujulikult ja oli kohati kui inimmüür, kellest Küpros ei saanud üle ega ümber. Kuivõrd Mets on samuti vasakujalgne, suutis ta olla väärikas asendus ka ülesehitusfaasis. Vahest palliga mäng ongi see, kus Klavanist enim (aga mitte palju) puudu jäi. Kaitsefaasis olid Metsal, Enar Jäägeril ja Nikita Baranovil asjad kontrolli all.

4. Kes oli platsi parim?
Vasakkaitsja Artur Pikk. Arvestades tausta (sai kutse alles pärast Kreeka mängu seoses Ken Kallast vigastusega + klubis mänginud viimase kolme kuu jooksu täpselt ühe mängu) tegi üllatavalt veatu partii. Nullis Küprosel säranud Dimitris Christofi ning sekkus ohtlikult rünnakule – igati eeskujulik tööpäev.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Eesti - loovust ründefaasis. Ma pole kindel, kuidas seda õpetada, aga ootamatutest lahendustest jäi täna korduvalt vajaka.

Küpros - silma jäi paanika, mis tekkis Eesti kõrge pressi all. Tihtipeale jäädi hätta korralikult surve alt välja tulemisega.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Päevakangelane Mattias Käit: "Väärisime võitu, arvan, et kõik on sellega nõus. Mängisime hästi, olime palju julgemad ja enesekindlamad palliga, Küprosel oli äkki üks võimalus."

Ründaja Henri Anier"Väga magus võit. Oli õnnestunud laager, võõrsil tugev punkt tugeva Kreekaga, koduseinte toel suutsime kolm punkti ära võtta. Mattias ja terve meeskond olid tublid. Samuti personal, et meid kahe taastusmipäevaga mänguvalmis said. Suutsime end ideaalselt häälestada ja kolm punkti koju jätta. Väga vajalik ja väljateenitud võit. Olime terve mäng Küprosest paremad." 

Maestro Konstantin Vassiljev: "See mäng oli kontrolli all, proovisime palli hoida, mõnel hetkel tuli see väga hästi välja, aga viimasel kolmandikul ei suutnud väga teravust luua. Situatsioone polnud palju, samas Küprosel ka mitte. Oli väga taktikaline mäng ja oli näha, et Küpros on pisut väsinud Bosnia mängust. Meie jaoks väärikas võit ja oleme sellega väga rahul." 

7. Mis saab edasi?
Mehed naasevad koduklubide juurde, et juba kuu aja pärast viimaseks kaheks MM-valikmänguks taas koondisesse tulla. Eestit ootab 7. oktoobril võõrsil Gibraltar ning 10. oktoobril kodus Bosnia ja Hertsegoviina. Küprose kalender on veel karmim: esmalt kodus Kreeka, seejärel võõrsil Belgia.