Kaia Kanepi.Foto: Geoff Burke
Tennis
4. september 2017, 12:45

Taas tipptennisekarussellis keerlev Kaia Kanepi sai inspiratsiooni Soome jääradadel piruetitades (3)

Kaia Kanepi maagiline tagasitulek suurde tennisesse ning tänavustel Ameerika lahtistel tennisemeistrivõistlustel kaheksandikfinaali jõudmine pole tähelepanuta jäänud ka laias maailmas. Viimati võttis Haapsalu piiga tegemisi lähemalt uurida prestiižne New York Times. 

32aastane eestlanna oli tipptennisest aasta aega eemal ning võitles valutavate kandade ja mononukleoosiga. Just pallimängust eemal veedetud aeg pani Kanepit mõistma, et sisimas igatseb ta tennist väga. 

"Ma olin valmis käega lööma, ma ei hoolinud enam. Ei tahtnud spordiga kunagi tegemist teha," sõnas Kanepi usutluses, kui tal paluti meenutada enam kui aasta tagust aega. 

Tippspordist eemal veedetud perioodi kasutas eestlanna peamiselt pea mõtetest puhastamiseks. Kanepi luges raamatuid, nautis oma Mitsubishi roolis Eestimaa maastikku ning selle looklevaid teid, külastas sõpru ja nautis oma Manchesteri terjeri tõugu koera Bossu seltsi. 

"Kõige muu seas läksin ka Hawaiile, lihtsalt sellepärast, et ma polnud seal kunagi varem puhkust veetnud," sõnas Kanepi. "Üritasin asju enda jaoks ära klaarida. Tennisest olin ilmselgelt väsinud, vajasin pausi. Mida pikemat, seda parem."

Kanepi enda sõnul oli palliväljakutelt eemal veedetud perioodi tipphetkeks Soomes jäärajal sõitmine. Põhjanaabrite juures jäisele pinnasele lastud eestlanna oli professionaalsel koolitusel ainus naine 33 meesterahva seas, kuid see teda ei heidutanud. Libedal teekattel nõudis auto Kanepilt täieliku ja pidevad keskendumist. Just spinne ja piruette tegevas masinas mõistis ta, et seda aspekti on ta oma elus enim igatsenud. 

"Jäistel radadel pead sa alati valvas olema," sõnas Kanepi. "Tennises on samamoodi, oled pidevalt keskendunud. Leian, et autoroolis olen endiselt rohkem n-ö olukorras sees, kui tenniseväljakul. Igal juhul üritan saadud kogemust enda jaoks areenil ära kasutada."

Veel praegugi ametlikus WTA edetabelis 418. kohta hoidev Kanepi läheb täna (hilis)õhtul vastamisi venelanna Darja Kassatkinaga (WTA 38.). Louis Armstrongi väljakul kolmanda mänguna aset leidev matš on eestlanna kuuendaks kohtumiseks viimase 12 päeva jooksul, kuna turniirile pääsemiseks pidi 32aastane Haapsalu neiu alustama kvalifikatsiooniturniirilt.