Ameerika mandri meistriks kroonitud USA koondis. Foto: EITAN ABRAMOVICH
Korvpall
4. september 2017, 13:59

VIDEO | NBA tähtedeta USA sammus kaotusekibedust tundmata oma mandri meistriks

Korvpalli EMiga paralleelselt rõõmustas kossufänne ka ookeanitagune FIBA Americup. Nädalavahetusel oma kulminatsiooni saanud turniiri finaalis alistas peamiselt mitte NBA palluritest koosnev USA koondis Argentiina 81:76.

Jeff van Gundy juhendatav ja peamiselt ülikoolides ning NBA G-liigas pallivatest noormeestest komplekteeritud jänkide koondis läbis kogu turniiri kaotusteta. Alagrupis tõmmati kott järjest pähe Uruguayle, Dominikaani Vabariigile ja Panamale, enne kui poolfinaalis alistati Neitsisaarte ning kullakohtumises Argentiina koondis. 

Finaalmatšis osutus ameeriklaste resultatiivseimaks 21 silma toonud ning lisaks 7 lauapalli noppinud Jameel Warney. Veel kahekohalise arvu punkte tõid jänkidele Xavier Munford, Reggie Hearn ja Darrum Hillard II. Kaotajate parim oli üleplatsimehena 26 sanga visanud ja väljakult viskeid 11st kaheksa tabanud Nicolas Burdisso. 

Kogu turniiri parimaks mängijaks valiti samamoodi NBA G-liigas Texas Legendsi hingekirja kuuluv Jameel Warney. Kahe meetrine jõuline ääremängija veetis oma neli ülikooliaastat Stony Brook Seawolvesi ridades ning oma kooli eest pallides kirjutas mees oma nimed pea iga rekordiraamatu tippu. Nimelt on Warney Seawolvesi parim skooritegija (2132 punkti), lauapallide noppija (1275), kulpide panija (275) ja enim kohtumisi pidanud mängija. 

Jameel Warney Ühendriikide koondist esindamas.  Foto: EITAN ABRAMOVICH

Kuigi noormees lootis valituks saada ka eelmisel suve draft'is, paraku nii ei läinud. Mullu pääses Warney Dallas Mavericksi eest platsile ka kolmes NBA suveliiga kohtumises, kuid hooaja veetiski mees Mavericski n-ö tütarklubis Texas Legendsis. 

Turniiri parimasse viisikusse kuulusid lisaks Warneyle veel tema kaasmaalane Darrum Hilliard II (vabaagent, viimati Detroit Pistsons), argentiinlasest mängujuht Facundo Campazzo (Madridi Real), ääremängija Nicolas Brussino (Atlanta Hawks) ning tunamullu Riia VEFis pallinud Mehhiko tagamängija Francisco Cruz (Baloncesto Fuenlabrada).

Ameeriklaste koosseis:
Tagamängijad - Billy Baron, Larry II Drew, Reggie Hearn, Kendall Marshall, Xavier Munford, C.J. Williams.
Ääremängijad - Darrun Hilliard, Jonathan Holmes, Jameel Warney, Reggie Williams.
Keskmängijad - Alec Brown, Marshall Plumlee.

 Finaali tipphetked:

FIBA AmeriCup 2017 paremusjärjestus:
1. USA
2. Argentiina
3. Mehhiko
4. Neitsisaared
5. Puerto Rico
6. Uruguay
7. Dominikaani Vabariik
8. Kanada
9. Venezuela
10. Brasiilia
11. Kolumbia
12. Panama