Kalju ja Levadia mängus oli võitlust küllaga, lõpuks lõid mõlemad ka värava. Foto: Martin Ahven
Jalgpall
8. september 2017, 21:30

Lisatud asjaosaliste kommentaarid!

7 VÕTIT | Südilt võidelnud Levadia mängis Kalju vastu viimastel minutitel võidu maha

Eesti jalgpallimeistrivõistluste 28. vooru esimene maiuspala pakuti Hiiu staadionil, kus tabelis kolmandat kohta hoidvale Nõmme Kaljule tuli Maarjamäelt külla vahetult nende ees paiknev Tallinna Levadia. Kuigi lisaminutite alguses tundus Levadia meeste võit veel tõsiasi, jäi viimane sõna sedapuhku nõmmekatele, ning lõpuvile kõlades säras tablool 1:1 viigitulemus. 

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Levadia meeste kangus. Nii kaitseliinis kui ka kõrgemal hambad ristis võidelnud Levadia näitas, täpselt nagu Eesti koondiski, et suure tahtmise korral on kõik võimalik. Loomulikult polnud tänases kohtumises meeskondade tasemevahe nii suur, kui üldse sellisest asjast rääkida saab. Siiski oli Igor Prins oma hoolealustele selgeks tehtud, et esmalt tuleb taga asjad korras hoida ning alles seejärel saab rääkida rünnakule lülitumisest. 

Peaaegu kippuski nii minema. Levadia meeste sitkus tasus end ära 89. minutil, kui standardolukorrast kasti saadetud palli koksas paari meetri pealt peaga väravasse avapoolajal vahetusest sekkunud Tabi Manga. Ometi jäi viimane sõna koduväljakul pallinud Kalju mängijatele, kes lisaminutitel Igor Subbotini tabamuse abil vajaliku viigipunkti päästsid. 

2. Kas Levadia võib nüüd kergendatult hingata?

Ei.
 Levadia võib sisimas rõõmustada ning rahul olla faktiga, et Nõmme klubile nad tänavusel hooajal alla vanduma ei pidanud. Sellegipoolest on liigatabelis teisel kohal paikneva Maarjamäe klubi eduseis Kalju ees kolm punkti. Kuna ees ootavad ka kohtumised Flora ja Infonetiga, on hõbe- ja pronksmedali saatus lahtine.

Küll aga mängis Levadia tänase viigitulemusega kõik kaardid ette Florale. Ühe vähempeetud mänguga Levadia ees kuuepunktilist edu hoidev rohevalge meeskond läheb homme Lasnamäel vastamisi Infonetiga. Võõralt väljakult võiduga naastes võib Flora juba vaikselt karikale graveeritava nime kirjastiili valima hakata.  

3. Kas Hiiu mändide vahel pallinud Kaljul oli koduväljaku toetus?

Absoluutselt! Juba kohtumise eel olid selleks kõik tingimused loodud. Kätlemistseremoonial õnnistasid mängijad omalt poolt Riigikogu liige Tiit Terik ning Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart. Tõele huvi andes oleks enne avavilet platsilt pidanud läbi käima ka Kohala TV looja Risto Kongi, kuid Õhtulehele mitte teada olevatel põhjustel mees sinna ei jõudnud. 

Traditsiooniliseks saanud suitsupahvakate ja ilutulestiku saatel väljakule marssinud nõmmekatel oli avavilest saadik Hiiu staadionile tulnute poolehoid. Roosade pantrite fännisektor lasi oma häälepaeltel katkematult terve mängu kõlada. Oma panuse lauluvõimu andis ka poolajal esinenud Üllar Jörberg.

4. Kes oli kohtumise parim mängija?

Maksim Podholjuzin. 24aastane pallur näitas keskkaitses kindlat mängu. Esmalt Artjom Artjuniniga, ent olude sunnil hiljem Tabi Mangaga meeskonna tagalas koostööd teinud Podholjuzin sai oivaliselt hakkama väledajalgse Liliu ohjeldamisega. Lisaks blokeeris mees korduvalt palli omaks võtnud Kalju pallurite üritused, mistõttu Sergei Lepmetsa tööpäev osutus sisuliselt olematuks.

Eraldi väljatoomist väärib ka tagaliini teine tugisammas Tabi Manga, kelle 85. minutil tehtud viimase hetke spaage Liliu vastu brasiillase väravavahiga üks-ühele jõudmise lootuse täielikult neutraliseeris. Tagatipuks lõi Kameruni mees ka veel värava, ent hapukas maik jääb lisaminutitel sisse imetud värava pärast suhu. 

5. Mida peavad meeskonnad edasistes kohtumistes parandama?

Premium liiga kolmanda mängudevooru parimaks valitud Joao Morelli täna Levadia eest kaasa ei teinud. Samamoodi vaatas kohtumise algust pingilt augustikuu parima preemia pälvinud Jevgeni Kobzar. Nimetatud meeste puudumisel rohesärkide keskväljal palli veeretanud Josip Krznaric ja Kaspar Mutso said oma tööga primitiivselt öeldes küll hakkama, kuid ettepoole liikudes puudus Levadial selgelt mõtlemine, kuidas seda teha. 

Kalju oma mänguplaanis suuri muutusi tegema ei pea. Täna lihtsalt ei olnud nende päev. Tipus müttav Liliu on järjepidev oht vastaste kaitseliinile ning parema õnnestumise korral oleks ka täna pidanud nii mõnigi värava suunas teele saadetud löök Levadia kaitsjate jalgadest kaugemale jõudma. Enamikus olukordades tahtsid mehed selgelt liiga palju ning mõtlesid üle, selle asemel, et esimesel võimalusel kohe tulistada.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Tarmo Kink, Levadia jalgpallur: "Tänase mänguga ei saa rahule jääda. Juhtisime ju 1:0 ja lasime neil nii lõpu eel ära lüüa. Ka tabeliseisu vaadates ei oleks me tohtinud punkte kaotada. Ei oskagi öelda, miks me lasime ennast kaitsesse suruda. Taktikaline plaan see polnud, kuid millegipärast langesime alla ära, eriti teisel poolajal.

Arvan, et Flora kaotab homme Infonetile. Eks saab näha, kuidas noored poisid pingele vastu peavad."

Igor Prins, Levadia peatreener "Natuke andis tunda koondisemängudest tingitud paus, eksimusi kogunes palju. Taga tuleb kindlalt mängida ja ees meil täna palju olukordi polnud."

Karl Mööl, Kalju jalgpallur: "Lõime lõpus küll selle värava, kuid rahule ei saa jääda. Kui sihid kulda, on selline tulemus pettumus. Levadial polnudki väga võimalusi, selles suhtes oli mäng meie kontrolli all.  Ei taha sellise asja üle nuriseda, aga niisuguse vilega ei saa mängida. Väljakul lihtsalt on mõned mehed, keda ei tohi puutuda."

7. Mis saab edasi?

Kergemalt saab hingata ainult Levadia, kes kohtub teisipäeval kodus Sillamäe Kaleviga. Kalju sõidab aga relsse mööda Kitsekülla, kus peetakse Floraga maha selle hooaja viimane raudteederbi. Mõõduvõtt, kust Nõmme klubi tänavu veel võitjana väljunud pole.