Georgios Printezise (paremal) ja Kreeka teekond võib täna otsa saada.Foto: REUTERS
Korvpall
9. september 2017, 00:10

Kreeka, Leedu, Venemaa, Horvaatia: milline suur korvpalliriik langeb põrmu? (1)

Eelroog söödud, aeg on asuda prae kallale. Kahe päeva jooksul saavad korvpalligurmaanid nautida EMi kaheksandikfinaale ja juba enne nende toimumist on kindel, et mõned medalisoosikud peavad üsna varajases faasis kohvrid pakkima. Eriti tõusevad esile kaks paari: tänane Leedu – Kreeka ja homne Horvaatia – Venemaa.

Helsingis peetud A-grupi alles neljandana lõpetanud kreeklased on oma kurvas saatuses ise süüdi, sest nii mannetu mängupildiga ei vääriks veerandfinaalikohta ükski koondis. Miks peaksid nad üldse heas hoos Leedule vastu saama?

Mängijad pole siiski usku kaotanud. Tsenter Ioannis Bourousis ütles portaali Eurohoops.net vahendusel, et nüüd on meeskonnal viimane võimalus ennast kokku võtta.

„Mõtlen ainult mängule Leeduga, muuks ei jää aega. Olen enda vastu aus – ma pole suutnud seni tiimi aidata ja mind poleks justkui platsil olemaski. Proovin Leedu vastu oma kogemuse maksma panna,“ lausus 33aastane keskmängija, kes on seni visanud keskmiselt vaid 6,8 punkti.

Palju on räägitud Kreeka koondise sisepingetest. Näiteks läksid enne EMi omavahel kisklema Bourousis ja tagamees Nikos Pappas ning eesliinimängijad Kostas Papanikolau ja Dimitris Agravanis. „Kui panna kaamera riietusruumi, siis näete, et rohkem pole midagi halba juhtunud. Ka minu ja Pappase intsidendil polnud sisekliimaga mingit pistmist,“ väitis Bourousis.

Horvaatia ja Venemaa paaris on aga favoriiti keeruline leida. Mõlemad said alagrupis vaid ühe kaotuse, horvaadid alistusid suurfavoriit Hispaaniale ja venelased Lätile.

„Tegelikult läks meil käest ära ainult Lätiga kohtumise teine poolaeg. Aga kokkuvõttes oleme tegutsenud suurepäraselt nii kaitses kui rünnakul,“ pakatas Venemaa koondise veteran Vitali Fridzon ajalehe Izvestija veergudel enesekindlusest.

Et kõik kohamängud peetakse Istanbulis, võiks arvata, et Türgil on kohustus ületada vähemalt esimene tõke. Ent kohe tuleb vastu Hispaania ja nii langevad võõrustajad konkurentsist ilmselt juba varajases faasis. Peatreener Ufuk Sarica tõdes, et heal päeval võivad nad võita isegi Hispaania-sugust kolossi, aga tegelikkuses on noorte liidritega türklaste jaoks hea saavutus juba 16 parema sekka jõudmine.

Tõehetk on ka meie põhja- ja lõunanaabril. Alagrupis nii Prantsusmaa kui ka Kreeka alistanud Soome koduväljakueelis on kadunud ja täna minnakse vastamisi Itaaliaga. Edasipääsuks vajavad soomlased 20aastase Lauri Markkaneni suurepärast esitust, sest tipptasemel karastunud tegijaid on Itaalial enam. Hea uudis on Soomele aga hüppeliigest vigastanud Jamar Wilsoni tervenemine.

Jamar Wilson (palliga). Foto: RONI REKOMAA

Tugevas D-alagrupis Serbia järel teise koha saanud Läti kohtub Montenegroga ja kaotus oleks lätlastele ilmselge pettumus. Üks ohumärk siiski on - suurem osa Läti koondislasi on Istanbulis hädas olnud kõhuviirusega ning tagaliini vedur Janis Strelnieks viidi neljapäeval lausa haiglasse.

Korvpalli EMi kaheksandikfinaalid

Laupäev, 9. september

12.30 Sloveenia - Ukraina

15.15 Saksamaa – Prantsusmaa

18.45 Soome – Itaalia

21.30 Leedu – Kreeka

Pühapäev, 10. september

12.30 Läti – Montenegro

15.15 Serbia – Ungari

18.45 Hispaania – Türgi

21.30 Horvaatia - Venemaa