Magomed Abdusalamov (paremal) Mike Perezi vastu.Foto: Joe Camporeale
Võitlussport
9. september 2017, 15:37

TRAAGILISE LOO UUS PEATÜKK: Arstide hoolimatuse tõttu halvatuks jäänud poksiässa perekond sai hiiglasliku kahjutasu (3)

New Yorgi osariik nõustus maksma Venemaa poksija Magomed Abdusalamovi perekonnale kahjutasuna 22 miljonit dollarit (18,3 miljonit eurot), sest ebapiisav ravi ja hoolimatus aitasid 2013. aastal kaasa poksija ajukahjustuse tekkimisele, kirjutas ESPN.

Raskekaalus WBC-organisatsiooni maailmameistritiitlist unistanud Abdusalamov läks 2013. aasta novembris Madison Square Gardeni väikeses saalis peetud matšis vastamisi Kuuba esindaja Mike Pereziga ja kaotas 10 raundi järel kohtunike ühehäälse otsusega.

Pealtnägijate sõnul oli Abdusalamovil juba esimeses raundis raskusi läbi nina hingamisega ja kohtumise lõpuks oli tema nägu üleni verine ja paistes. Sportlaste meditsiinilise abi eest vastutava New Yorgi osariigi spordikomisjoni (NYSAC) arstid vaatasid Dagestani päritolu poksija üle ja soovitasid tal minna röntgenisse, et teha kindlaks, kas ta näos on kõik luud tervad. Aga alles pärast seda, kui Abdusalamov oleks naasnud Floridas asuvasse elukohta!

Kui komisjoni töötaja leidis Abdusalamovi uriiniproovist verd, soovitati tal võtta ikkagi takso ja haiglasse sõita. Samal ajal kui sportlase abiline üritas taksot tellida, hakkas 190 cm pikkune ja 105 kg kaalunud vägilane oksendama ja tuikuma. Haiglasse jõudes kaotas ta ka teadvuse.

Magomed Abdusalamov (vasakul). Foto: Joe Camporeale

Pärast erakorralist operatsiooni elas Abdusalamov üle mitu insulti, oli mitu nädalat koomas ja viibis haiglaravil üle 10 kuu. Nüüdseks 36aastaseks saanud poksija parem pool on endiselt halvatud ning ta ei saa kõndida ja normaalselt rääkida. Tema eest hoolitseb Connecticuti osariigis asuvas majas abikaasa Bakanai Abdusalamova ja isa paranemisele elavad kaasa kolm tütart, kellest noorim sündis pisut enne saatuslikku poksimatši.

Abdusalamova ütles ESPNile, et rahast on perekonnale suur abi, aga õnnelikuks teeks neid vaid üks asi. "Vahetaksin need miljonid selle vastu, et Mago tuleks meie sekka tagasi sellisena, nagu ta oli. Aga need asjad ei käi niimoodi - me ei saa õnne osta. Täielikult ei parane ta enam kunagi, aga vähemalt ei sõltu me enam teistest ja saame otsida rohkem ravivõimalusi."

22 miljonit dollarit on suurim summa, mida New Yorgi osariik on kunagi ühe inimese vigastuste põhjustamise eest maksnud.