Evakueeritavad Puerto RicosFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
10. september 2017, 13:19

Uuendatud kell 15!

OTSE ja VIDEOD | Irma saabus! USA president Trump õnnistas ameeriklasi, lahkuda soovijate jaoks on juba hilja (48)

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump kasutas taas oma lemmikkanalit Twitterit rahvaga suhtlemiseks ja õnnistas selle vahendusel orkaan Irma saabumise eel rahvast. Irma on juba Key Westis ja liigub mandri suunas.

"USA rannavalve, Föderaalne eriolukordade agentuur (FEMA) ning kõik nii föderaalsete kui osariigi ametkonde vaprad teenistujad on valmis. Irma on saabumas. Jumal õnnistagu teid kõiki!" säutsus president suhtlusvõrgustikus. 


Neljanda kategooriani nõrgenenud võimas orkaan peaks saabuma USA mandrirannikule Floridas Tampa linna juures. Algselt pidi see tabama Miami linnastut. Irma peaks mõne tunni jooksul ületama Lower Florida Keysi ja jõudma poolsaare läänerannikule. Oodata on kuni 4,6-meetrist tormitõusu.

 

Fox Newsi teatel möödus orkaan kell 8 kohaliku aja järgi (kell 15 Eesti aja järgi) Florida lõunatipu linna Key Westi juurest 24 kilomeetri kaugusel. Tema tuulte maksimumkiiruseks on mõõdetud 210km/h. Teistel andmetel on iilide kiiruseks kuni 58m/s.

Floridas on palutud 6,3 miljonil inimesel evakueeruda, see on umbes 30% osariigi rahvaarvust. Kuberner ütles mahajääjatele laupäeval, et nüüd on selleks juba hilja.


BBC teatel on Kariibi mere ruumis on Irma tõttu juba hukkunud vähemalt 25 inimest.