Gianluigi Buffon.Foto: AFP
Jalkastuudio
11. september 2017, 00:05

SPORT-EKSTRA | Kes on tänavuse Meistrite liiga vanim pallur?

Kui selles loos tutvustame tänavu Meistrite liigas platsile saavaid suurtalente, on paslik ära märkida ka mängijad, kes võiksid neile andekatele palluritele oma vanuse poolest olla isa eest.

Meistrite liiga ajaloo vanim väljakul käinud mängija on itaallane Marco Ballotta. Toona Rooma Lazios leiba teeninud väravavaht oli kümme aastat tagasi Madridi Reali vastu mängides 43 aasta ja 253 päeva vanune. Vanim kohtumises kaasa teinud väljakumängija on samuti itaallane, legendaarne kaitseäss Alessandro Costacurta (40 a ja 213 p).

Tänavuse Meistrite liiga kõige eakamaks väravat kaitsnud palluriks võivad saada Torino Juventuse legend Gianluigi Buffon või Maribori Jasmin Handanovic, kes on täna 39 aasta, seitsme kuu ja 14 päeva vanused.

Muide, maailma kuulsaimas klubisarjas osalevate meeskondade hingekirjast leiab ühe Buffonist ja Handanovicist vanemagi palluri, kuid AS Roma ei otsustanud rumeenlasest puurilukku Bogdan Lobonti (39 a, 7 k, 24 p) oma Meistrite liiga koosseisu registreerida.

Väljakumängijatest on tänavuse turniiri vanim mees Moskva CSKA kaitsja Sergei Ignaševitš. 120 korda Venemaa koondist esindanud venelane sai täna 38 aasta, ühe kuu ja 28 päeva vanuseks.

Kui väravavahtide eakuse pingereas käib tihe võistlus, siis platsipalluritest on Ignaševitš selgelt vanim. 2004. aastast CSKAs leiba teeniva mehe selja taga peavad „vihast võitlust“ Lissaboni Benfica keskkaitsja Luisao (36 a, 6 k ja 29 p) ning Brüsseli Anderlechti vasakkaitsja Olivier Deschacht (36 a, 6 k ja 26 p).

Peatreeneritest on noorim Moskva juhendaja Viktor Gontšarenko. Mängijakarjääri jooksul kaitsjana pallinud valgevenelane on 40 aasta, kolme kuu ja ühe päeva vanune. Vanim loots on Istanbuli Besiktase peatreener Senol Günes. 65aastane türklane edestab lähimat „konkurenti“ Jorge Jesusi (Benfica) enam kui kahe aastaga.

Muide, Gontšarenko käes on üks Meistrite liiga rekord - 31aastasena sai temast klubisarja ajaloo noorim peatreener, kelle juhendatav tiim jõudis Meistrite liiga alagrupiturniirile. Säärase vägiteoga sai ta hakkama Barõssovi Bate vastu, kelle hingekirja kuulub praegu Eesti koondise vasakkaitsja Artur Pikk.