Ragnar Klavan maadleb Romelu Lukakuga.Foto: Marko Mumm
Spordiblogi
10. september 2017, 20:06

Henry Rull | Mõistliku spordisõbra kvaliteedimärk (3)

„Ragnar Klavan on tõeliselt kohutav!“ „Klavan on sama kasulik kui kanuu tormi ajal.“ „Usun, et Oxfordi sõnastikus tähendab sõna „Klavan“ kedagi, kes on täiesti kasutu.“ Need on vaid mõned näited sõnavõttudest, mis levisid sotsiaalmeedias pärast Eesti jalgpallikoondise kapteni Ragnar Klavani koduklubi 0:5 kaotust Manchester Cityle laupäeval. Klavan ei teinud küll head partiid, kuid sellest olenemata on halvas mõttes vapustav näha, kuidas võib üks jalgpallur fännide jaoks heast leiust muutuda sõimusõnaks.

Mullu Inglismaa kõrgliigaklubiga käed löönud Klavani liitumine Liverpooliga võttis nii mõnegi tiimi toetaja nõutuks: kes on see eestlane ning kui ta on hea, siis miks maksis ta nii vähe? Väidetavalt siirdus ta Saksamaalt Augsburgist Albionimaale viie miljoni euro eest, mis tähistab Eesti vuti rekordit.

Klavan tõestas eelmisel hooajal oma enamjaolt stabiilselt heade esitustega, et ta pole teps mitte kehvem kui veidi üle 20 miljoni euro maksnud horvaat Dejan Lovren. Viljandist pärit meest kiideti heade esituste eest taevani ning teda nimetati suurepäraseks ostuks. Aga kui Klavan mängis keskmisest halvemini või tegi mõne suurema vea, mis pruukinud väravaga lõppeda...

Siis tuli näiteks Twitterist Klavani esituste kohta arvustusi lugedes lähimast asjast tugevalt kinni hoida ning sõnadetormist tekkinud turbulents ära kannatada. Jah, spordisõbrad teavad, et Inglismaa meedia on meeletult verejanuline, kuid kehva esituse teinud vutimees ei teeni suuremat koosat ära mitte ajakirjanike, vaid fännide käest.

Ühest küljest on toetajate vihapursked arusaadavad. Klubi, keda oled toetanud aastakümneid, kelle mängude kohapeal vaatamise eest maksad aastas vähemalt sadu eurosid, saab rivaali käest hirmsa ketuka, mida mäletatakse mustades toonides veel aastaid. Muidugi oled pahane! 

Et inimeste emotsioonid möllavad pärast kohtumisi vutifännide sees kui keeristormid, on mängijate ja treenerite pihta mõeldud sõim tihtipeale mõistetavalt irratsionaalne. Sellest hoolimata on imelik jälgida, kuidas võivad palluri aktsiad toetajate silmis 90 - mõnikord on vaja isegi vähem aega - minutiga kuristikku söösta.

Tähenduslik on ka tõik, et näiteks pärast City mängu teenis Klavan oma keskkaitsepartnerist Joel Matipist rohkem negatiivseid kommentaare. Samas teab iga kohtumist vaadanud vutisõber, et Matip jooksis Manchesteri sinise võistkonna vastu täie rauaga lati alt läbi ning oli meie mehest kehvem.

Mõistagi teenis ka Saksamaal sündinud Kameruni koondislane sotsiaalmeedias verbaalse koslepi, kuid usun, et see oli grammi või mõne võrra leebem, sest üldsuse arvates on Matip Klavanist etem sellises järjekorras: ta on nimekam ja kuulunud varem kuulsamatesse klubidesse. Kas ta on ka parem mängija? Võib-olla.

Fännide väljaütlemised sotsiaalmeedias on justkui omaette maailm, kus pime viha võib tabada kõiki. Samuti on see koht, kus üldjuhul häid esitusi näitav jalgpallur võib lühikese aja jooksul langeda põrmu. Mõistliku spordisõbra kvaliteedimärk on, kui ta säärasele lüürilisele giljotiinile selja pöörab.

Miks siis aga teeb eestikeelne meedia Liverpooli fännide vahutavast vihast Klavani suunas välja? Sest lugejanumbrid on juba aastaid tõestanud, et eestlasi huvitab, kuidas meie spordisangaritesse välismaal suhtutakse.