Marko Lelovi elu EJL-i otsus oluliselt lihtsamaks ei teinud.Foto: LAURA OKS
Jalgpall
11. september 2017, 17:51

Karistusest pääsenud Pärnu ainulaadset olukorda paraku ära kasutada ei saa (2)

Sel nädalavahetusel juhtus kurioosne seik jalgpalli Eesti meistriliigas, kui Pärnu Vapruse ja Viljandi Tuleviku vahelises kohtumises näitas väljakukohtunik punast kaarti valele mängijale. Kuigi tagantjärgi tühistas Eesti Jalgpalli Liit (EJL) otsuse, selgus, et suvepealinna meeskond sellest eraldi kasu lõigata ei saa. 

Tulevik oli Pärnu Rannastaadionil mängu 3:1 juhtimas, kui Vapruse vutimees Toomas Pent 37. minutil viimase mehena Viljandi pallivõluri Herol Riibergi määrustevastaselt maha tõmbas. Olukorras andis aga mängu peakohtunik Grigori Ošomkov punase kaardi hoopis Uku Kõrrele, kes väljakult lahkuma pidi. 

Juba reede õhtuks oli aga selge, et ebaausalt väljakult lahkunud Kõrre punane kaart tühistatakse ning eraldi mängukeeldu sellele ei järgne. "Pärast mängu olid peakohtunik, võistlusosakonna juhataja ja peadirektor omavahel ühenduses," selgitas EJL infojuht Mihkel Uiboleht. "Esmalt tehti selgeks, et kaart tõepoolest valele mängijale läks. Kui see oli teada, lähtuti eraldi juhendis selle jaoks välja toodud punktist, mis lubab valele mängijale antud kaarti tühistada."

EJL juhend sätestab, et mängukohtuniku poolt staadionil vastu võetud otsused on lõplikud. Ometi on Artiklil 24.1-l erand, mis laseb otsuseid muuta, kui need on tehtud vale isiku suhtes. See andiski vutiliidule võimaluse Kõrrele määratud punane kaart tühistada. 

Samamoodi ütleb distsiplinaarmäärustik, et mängujärgne sanktsioon (punasele kaardile järgnema pidanud ühemänguline lisakeeld - K.J) on võimalik määrata vaid tegeliku rikkumise toime pannud isiku suhtes. Kuna Pent olukorras aga ühtegi hoiatuskaarti oma silme ees välkumas ei näinud, ei saa talle ka lisakaristust määrata. Niisiis oli kentsaka olukorra tulemusena Pärnu ennast puhtaks pesnud nii mängus saadud punasest kaardist kui sellele automaatselt järgnema pidanud ühemängulisest keelust.

Ometi ei saa pärnakad säärasest lahendusest kasu lõigata. "Lõppkokkuvõttes ei võitnud me midagi," sõnas suvepealinna loots Marko Lelov. "Järgmise mängu Narva vastu jätab Pent tööprobleemide tõttu nii ehk naa vahele. Selles suhtes meil väga vahet pole."

Liigatabelis kaheksa silmaga viimast kohta hoidev Vaprus sõidab juba homme Ida-Virumaale, et mängida sealse Transiga. Kaheksa vooru enne lõppu edestab eelviimasel tabelireal olev Tulevik neid 14 punktiga.