Ujumine
11. september 2017, 20:36

Tippklubisse pääsenud Kregor Zirk: see on jackpot! (3)

Eesti ujumise säravaim tulevikulootus Kregor Zirk pääses Türgis baseeruvasse tippklubisse Energy Standard, kus peatreenerina tegutseb eksmaailmameister James Gibson ja kuulsaim sportlane on tänavu maailmameistriks kroonitud Benjamin Proud.

Inglane Proud triumfeeris suvel Budapestis pika raja MMil 50 m liblikujumises. Energy Standardit esindavad ka mullu Rio de Janeiro olümpial pjedestaalile jõudnud LAVi ässad Chad Le Clos ja Cameron van der Burgh ning samal tiitlivõistlusel 200 m seliliujumises pronksi napsanud venelane Jevgeni Rõlov.

„Nii tugevasse klubisse saamine on jackpot,“ räägib Zirk. „Mulle on see arengu mõttes ülitähtis. Seal harjutavad tippujujad ja töötavad maailmaklassi treenerid. Nad ütlevad, et see on üks vingemaid ujumiskeskusi kogu maailmas, midagi paremat on raske endale ette kujutada.“

Gloria Sports Arena territooriumil asub kümnerajaline ja 50meetrine välibassein, katuse all on samuti pikk ning lühike vann, rääkimata suurejoonelistest jõusaalidest ja headest taastumisvõimalustest.

Kuidas jõudis tartlane tippklubiga aastase lepinguni? Zirk ütleb, et jaanuaris vestles ta Inglismaal Plymouthis, kus ta kevadel kolledži lõpetas, oma senise treeneri Jon Ruddiga. 18aastane eestlane küsis maineka juhendaja arvamust sporditee jätkamise kohta.

„Jon rääkiski mulle sellest klubist ja James Gibsonist, kes on seal peatreener. Nad on head sõbrad,“ selgitab Zirk Energy Standardisse pääsemise tagamaid. Olgu märgitud, et 2003. aastal 50 m rinnuliujumises maailmameistriks tulnud Gibson oli Ruddi õpilane.

Esimest korda käis Zirk Belekis harjutamas tänavu veebruaris, teist korda mais. „Kliima poolest on koht samuti väga hea, võib-olla detsembris ja jaanuaris peab sees treenima, aga veebruaris ujusime enamasti väljas. Mais läks vahepeal isegi liiga palavaks,“ lausub Kaja Haljaste kasvandik.

Türki sõidab Zirk eeloleval laupäeval. Ta tunneb juba suurt treeningunälga. Pärast viienda kohaga kulmineerud juunioride MMi võttis mitmekülgne ujuja kaheks nädalaks aja maha. „Puhkasin vaimu ja käisin sõpradega väljas,“ sõnab Zirk, kes hüppas eile uuesti basseini.

Belekis hakkab ta valmistuma detsembris Taanis peetavaks lühiraja EMiks. Siiski on õhus üks küsimärk. „Võib-olla lähen vahepeal sõjaväkke,“ avaldab Zirk, kelle auhinnakapis säravad kaks juunioride EMi pronksmedalit.