Video: Geidi Raud, Robin Roots
Eesti uudised
13. september 2017, 16:49

ÕHTULEHE VIDEO | Kas uus Kopli trammipeatus tasub end ära? (30)

Levivad sahinad, et Kalamaja lähistele rajatud uus Krulli-nimeline trammipeatus on alakasutatud. Linn õigustab aga peatuse loomist seal lähedal töötavate inimeste vajadustega.

Seoses trammiteede rekonstrueerimisega kerkis Koplisse kolm uut trammipeatust: Marati, Salme ja Krulli. Eesti Ekspress kirjutas eile, et Krulli-nimelises peatuses ei tule aga mitte keegi kunagi peale ega lähe ka maha. „Ja miks peakski, sest seal ei asu ju midagi. Ei ühtegi elumaja, ei ühtegi poodi, ei ühtegi söögikohta. Osav transpordiplaneerimine,“ nenditi väljaandes. 

Krulli peatusest üheminutilise trammisõidu kaugusel on Angerja peatus ning kaks minutit kestab trammisõit Krullist Voltasse, mistõttu võib arutada ka liiga tiheda paigutuse üle. Tallinna linnavalitsuse pressiteenistusest öeldi aga Õhtulehele: „Google'i kaartide pealt on näha, et Krulli peatuse piirkonnas on ettevõtteid, kelle töötajad kasutavad ühistransporti.“ Tõsi, tööstusettevõtteid on seal mitmeid, aga kas ka peatus loodi vaid pelgalt Google'i kaartidele tuginedes?

Õhtuleht käis kolmapäeva lõunaajal peatuse elutegevust jälgimas. Ajavahemikul 11.05-12.06 peatus Krullis kaheksa trammi, mis liikusid Kadrioru suunal ning sama palju metallvasikaid kulges Kopli suunal. Tunni aja jooksul väljus Krullis peatunud 16 trammist neli inimest ning sõidukitesse sisenes viis inimest. Seda tihedusega mõni inimene iga 20 minuti järel. See tähendab, et enamik Krullis peatunud tramme jäi seal seisma asjata: trammiuksed lihtsalt haigutasid tühjusesse, misjärel sõidukid edasi vurasid. Võru linnas võib ju selline seis bussipeatustes täiesti tavapärane olla, kuid rahvaarvult 36 korda suuremas Tallinnas peaks ju ometigi inimesi igal ajal ringi liikuma. 

Kui tavaliselt hängib Kopli piirkonna trammipeatustes mõni joodikki, siis kolmapäeva lõunaajal siin peale mõne trammisõitja ja tervisekõndija inimtegevusest jälge pole. Mis seal imestada – trammipeatus on alles ehitustanner ja sinna pole suudetud veel pinkigi installeerida. Mis siis, et trammid on remonditud Kopli liinidel ringi liikunud juba 31. augustist saati.

Mannetut vaatepilti kirgastab mööda grafititega illustreeritud seinaääri liikuv määrdunud riietega mees, kel prisked poekotid ei taha sugugi õla peal püsida. Napsune mees näeb suurt vaeva, et kottidega trammipeatusesse jõuda ning viskab need siis suure põntsuga maha. Kottidest piilub välja mitme kilo jagu siltideta vorstilatte, mille päritolu üle võib vaid spekuleerida. Olles näinud palju õudusfilme tulevad tahes-tahtmata pähe hämarad mõtted. Mees väljub vorstikottidega mõned peatused eemal asuva Balti jaama turu juures.