Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
14. september 2017, 09:40

Kuidas alustada TRENNIMAANIAGA?

* Enne esimesse trenni minekutlase oma tervist kontrollida.

* Alusta treenimist järk-järgult, võimalusel pea nõu personaaltreeneriga ja lase endale teha koormustest. Pane kirja oma eesmärgid ning leia koos treeneriga sobiv treeninguviis.

* Hinda adekvaatselt oma vormi, südametööd, liigeste ja lihaste tugevust. Näiteks bodypumpi treeningul peaks ettevaatlik olema inimene, kel põlved on nõrgad või kipuvad valutama, sest raskused mõjuvad suuresti just põlvedele.

* Järgi õiget tehnikat ja vali raskused vastavalt võimetele! Liiga suured raskused ja harjutuste valesti sooritamine võib põhjustada tõsiseid tervisehädasid. Anna treenerile märku, et oled trennis esimest korda, ja ta jälgib sind rohkem!

* Vigastused tekivad enamasti siis, kui hindad oma võimeid üle ja hakkad kohe liiga jõuliselt treenima. Ilma soojenduseta ja varasema kogemuseta trenni tegemine võib põhjustada lihaserebestusi, liigeste venitusi ja äraväänamisi, kukkumisest tulenevaid põrutusi.

* Treeni mitmekülgselt, kombineeri jõu- ja vastupidavustreeninguid. Treeningutest peab tundma mõnu ning pärast trenni on kerge väsimus asjakohane, valu aga kindlasti mitte.

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2012. aasta septembrikuu ajakirjas.