Foto: Foto: jazzinokitchen.blogspot.com
Toiduuudised
14. september 2017, 12:34

Nii hea! Hõrgud sidrunikorvikesed

Just praegu on õige aeg teha sidrunimagustoite, sest poest leiab väikeseid õhukese koorega mahlaseid sidruneid. Lisaks on need tulvil C-vitamiinist. Kristi, heade maitsete blogist .jazzino. jagab retsepti. 
Tegin endale hiljuti kingituse ning ostsin 8 lahtikäiva põhjaga tartelette'i vormi. Olen juba täitsa mitu aastat mõelnud, et tahaks endale neid soetada, aga hea kvaliteediga vormid on üpris kallid. Üks pisike vorm maksab umbes sama palju kui supermarketist ostes üks suur koogivorm. Ja kes siis väikeseid korvikesi ühekaupa hakkaks küpsetama? Aga siis sain ma kingiks Kaubamaja kinkekaardi, ning kodumaailmas ringi jalutades (loomulikult lähen otse sinna) neid vorme nähes teadsin, et koju ma nad endaga viin!


Just praegu on õige aeg teha sidrunimagustoite - talvised-kevadised paksu koorega mutantsuured sidrunid on lettidelt kadunud ning asemele on tulnud väikesed õhukese koorega mahlased sidrunid. Juba neile peale vaadates on näha, et viljad on päriselt päikest näinud ning palju looduslikumalt kasvanud kui ükskõik millised suuuured sidrunid. 

Sidrunimahla pigistada oskavad kas käe vahel või mahlapressiga kõik, kuid on ka paar nippi, kuidas neist veelgi enam nektarit välja võluda. Sidrunid annavad rohkem mahla välja, kui viljad on (toa)soojad. Kui sa hoiad sidruneid külmkapis, siis võid nad enne mahla pigistamist kümneks või 2 x 10 sekundiks mikrolaineahju panna. Teine nipp, kuidas mahla välja saada on juba enne sidruni koore lahti lõikamist sees olevaid kilejaid kestasid katki teha. Selleks suru sidrun vastu köögilauda ning rulli seda edasi tagasi. 

Kuna ma sattusin sidrunite kohta internetist lugema, siis siin ka paar toredat fakti nende kohta:
  • Sidrunipuud on igihaljad (..kas äkki elaksid ka Eesti talved roheluses üle?)
  • Sidrunimahlaga saad juukseid pleegitada - loputa juukseid lahusega, mis on tehtud 1 osast sidrunimahlast ja 4 osast veest (Elagu blondid kiharad!)
  • Sidrunimahl aitab vanu arme vähendada (selle nipi suhtes olen pigem skeptiline)
  • Sidrunimahl aitab pehmeks läinud rohelisel salatil jälle oma krõmps olek saada - pane salat poolest sidrunist pressitud veega kaussi ning tunniks külmkappi. Pärast kuivata salat korralikult (hmm, peab järgi proovima!)
  • Kõige mahlasemad on väikeste koorepooridega viljad (jep, tundub õige jutt)
  • Enne tolmuimejaga tolmu võtmist tilguta paar tilka sidrunimahla tolmukotti, et kodu paremini lõhnaks (kuna ma olen üks neist väheseist, kes otsustas, et käsitsi saab ka põrandad puhtaks, siis seda masinat mul kodus ei ole ega järgi proovida ei saa, aga tundub, nagu võiks töötada!) 
Siin aga muretainakorvikesed, kus sees kreemjas ja hõrk sidrunitäidis. Sidrunikorvikesi kaunistatakse tihti pehme beseekihiga, kuid kuna meringue mu suurim lemmik ei ole, siis eelistan lihtsamat varianti, peal kas tuhksuhkur või šokolaadikaunistused. Tuhskuskruga muretainas Mary Berry klassikavaramust.



Sidrunikorvikesed
8 tk
Magus muretainas:
  • 175 g nisujahu
  • 100 g külma võid 
  • 25 g tuhksuhkrut
  • 1 munakollane
  • 1 sl külma vett

Täidiseks:

  • 3 muna
  • 1 dl rõõska koort
  • 130 g suhkrut
  • 2 keskmise või 3 väikese sidruni koor ning mahl
  • Kaunistuseks soovi korral tuhksuhkrut või šokolaadi
Kõigepealt valmista muretainas. Sega blenderis või kombainis pulse-režiimil jahu, külmad võitükid ja tuhksuhkur ühtlaseks puruks. Lisa munakollane ning üks supilusikatäis külma vett. Sega võimalikult väheste liigutustega kiirelt läbi ning mätsi tainast pall. Vajuta see lamedaks ning jäta kilesse mässituna külmkappi nii pooleks tunniks puhkama. 

Samal ajal võita vormid, ideaalis lahtikäiva põhjaga. Lõika tainapäts noaga kaheksaks sektoriks ning rulli need ükshaaval õhukesteks ringideks. Tõsta tainaketas spaatli abiga vormi ning vajuta korralikult vormi põhjaservadesse ja äärtesse. Kuniks teisi vorme täidad, võid juba valmis vormid selleks ajaks külmkappi tagasi panna. Kui kõik on tehtud, lase ideaalis ka viimasel vormil vähemalt veerand tundi külmas puhata. Torgi tainapõhjad kahvliga auguliseks, pane igasse vormi tükk küpsetuspaberit, nii et see üle servade oleks ja kalla peale küpsetusgraanulid või tavalised kuivatatud herned/oad/riis. Mul ongi üks pooleliitrine purk terveid herneid, mida ainult muretaigna küpsetamiseks kasutangi. Kui nad on oma töö teinud, saab nad jahtunult lihtsalt tagasi purki valada ja järgmist küpsetustuuri ootama jätta.

Küpseta 200 kraadi juures (või 180 pöördõhuga) nii 10 minutit, seejärel eemalda küpsetusraskus ning -paber ja küpseta veel umbes 5 minutit, kuni põhjad on täiesti läbi küpsenud. Lase jahtuda, kuniks valmistad täidise. Nii võib korve ka iseseisvalt serveerida, sisse näiteks vahustatud vaniljekreemi või paksemat keedukreemi ja marju pannes. Alanda ahju temperatuur 170 kraadini. 



Täidiseks klopi munad lahti. Lisa ülejäänud ained ning vispelda ühtlaseks. Vala täidis tilaga kannu või mõnda muusse anumasse, kust on hea valada ning alles seejärel kalla igasse korvikesse ääreni täidist. Üks võimalus on ka korvikesed juba ahju panna ning siis lahtise ukse vahelt, pann välja tõmmatud asendis täidis korvikestesse valada. Küpseta veel umbes 7-8 minutit, kuni täidis on tahenenud, kuid keskelt veel veidi võdisev. Lase paar minutit vormis jahtuda ning seejärel võta korvikesed ettevaatlikult vormidest ja jahuta edasi restil. 

Traditsiooniliselt on sellistel tartelette'idel tihti sulašokolaadiga midagi peale kirjutatud - näiteks citron või miks mitte sidrun või midagi muud toredat. Väike šokolaadi magus amps sobib ideaalselt tasakaalustama sidruni särtsakust ja värskust, kuigi minule endale meeldivad nad niisama, ilma lisanditeta vist kõige rohkem. Kui soovid, võid peale ka tuhksuhkrut sõeluda. Täpselt tuhksuhkrut sihtida aitab see, kui seda veidi teesõela panna ning siis sealt läbi sõeluda.

Sidrunsärtsakat muusikat septembripäeva päikeselisemaks muutma - Protassovi "I Wonder".

Vaata blogi lähemalt SIIT.