Foto: Pixabay
Mitmesugust
14. september 2017, 12:54

Klaas toogu esile joogi eripära

Mis tahes joogi maitse ja aroom tõusevad paremini esile, kui seda pakutakse õige kujuga pokaalis. Kui palju võiks aga kodus erinevaid klaase olla, et serveerimisel oma külaliste joogieelistusi arvestada? Sommeljee Kristjan Markii soovitab hankida kvaliteetsed ja suhteliselt universaalsed klaasid.

Suure kogemuste pagasiga Kristjan Markii teab, et pokaal peab tooma esile joogi eripära. «See mõjutab väga suurel määral maitseid ja aroome. Oluline on ka füüsiline aspekt ehk kuidas jook suhu voolab.» Peened klaasid, kui need on kord soetatud, on ka omaette vaatamisväärsused, kinnitab Kristjan – neid ei tasu kusagil peidus hoida, vaid sättida riiulile kui kunstiteosed.

Millised klaasid peaksid kodus olema? «Sõltub sellest, millised on külaliste eelistused,» nendib ta. «Kas nad on rohkem õlle- või veinisõbrad? Armastavad kanget või lahjemat? Maksimaalse elamuse saavutamiseks võiks igal joogil olla spetsiaalne klaas. Joogid lõhnavad sõltuvalt klaasist erinevalt. Näiteks viinamarjasordid Pinot Noir ja Nebbiolo on klaasi suhtes väga tundlikud, parima elamuse pakuvad need Burgundia tüüpi pokaalidest.»

Suur möödapanek on esisommeljee sõnul osta koju ainult üht tüüpi pokaalid ja igasugune vein sinna valada. Kristjan soovitab hankida kahte tüüpi veinipokaalid ja vahuveini­klaasid. Ka õlleklaase võiks kaks olla. Kange joogi jaoks tasub soetada pitsid ja tulbikujulised klaasid. Veiniasjatundjate peres võiks kindlasti olemas olla ka karahvin. «Tasub minna spetsiaalsesse poodi, kui tahad tõeliselt head nõu ja kvaliteetseid klaase. Tavalises kaubamajas on samuti normaalne valik, kuid nõustamine võib seal pigem subjektiivne olla,» leiab Kristjan.

Tasub ka teada, et kui pudel on juba lahti tehtud, ei maksa seda kaua hoida. «Näiteks avatud konjak tuleks aasta jooksul kindlasti ära juua, säilitama peaks seda aga mõõdukalt jahedas ja pimedas ruumis. Jook lahtub ja aurustub, isegi kui kork on peal. Kallimad konjakid on seepärast ka väiksemates pudelites.»

Millisest klaasist jooke serveerida?

VEIN:
Bordeaux’ ja Burgundia pokaal

Kuigi kõigile tuntumatele veinisortidele on loodud oma klaas, saab hakkama ka ainult kahega. Pinot Noir ja teised tundlikud punaveinid ning Chardonnay serveeri Burgundia klaasist (A), kõik teised veinid, nii punased kui ka valged ja dessertveinid Bordeaux’ (B) klaasist. Oluline on ka pokaalide kvaliteet. «Mida õhem on klaas ja suurem kristalli­sisaldus, seda paremini toob see esile maitsenüansid, eriti kui klaas on ka käsitsi tehtud,» ütleb Kristjan. Veini valades kehtib reegel, et klaasi peab jätma ruumi ka hapnikule, mis aitab veinil avaneda. 30–40 cl pokaali ei tohiks valada üle 15 sentiliitri.

VAHUVEIN:
kitsas kõrge pokaal ja väiksem Bordeaux’ pokaal

Värske ja noore prosecco jaoks sobib kitsas ja kõrge klassikaline vahuveinipokaal (C) – see hoiab värskust ja karboniseeritust. Väärika šampanja või muu traditsioonilisel meetodil valmistatud ja pikalt küpsenud vahuveini jaoks vali väiksem Bordeaux’ pokaal (D) . Kvaliteetse cava või šampanja juures on oluline välja tuua joogi väärikus, arengunoodid ja küpsus. Väiksem Bordeaux’ pokaal aitab hoida ka temperatuuri paremini kui mõne muu kujuga klaas. «Madalad laia suuga pokaalid, mida Ameerikas šampanja joomiseks kasutatakse, ei lähe mitte. Need on küll efektsed näiteks kaskaadi loomisel, aga see on ka kõik.»

KOKTEILID:
martiiniklaas, Old Fashioned ja Highball

Et kokteililembeseid külalisi võõrustada, oleks hea, kui kodus leiduks vähemalt kolm klaasi: martiini- ehk kokteiliklaas (E), paksu põhjaga lihtne madal klaas nimega Old Fashioned ehk Lowball (F) ja pikema joogi pakkumiseks Highball (G). Muide, džinni toonikuga pakutakse viimasel ajal veiniklaasist, laiast pokaalist – nii tunneb jooja rohkem ürte ja vürtse. Samas sobib Kristjani sõnul tsitruselise džinni jaoks paremini Highball. Praeguse trendi järgi soovitakse džinni toonikuga siiski rohkem pokaalist juua.

ÕLU:
Teku ja IPA klaas, Burgundia ja Bordeaux’ pokaal

Väga hea on Teku klaas (H), kellel see olemas – tegu on spetsiifilise tulbi­kujulise õllepokaaliga, mis sobib hapukamate ja särtsakamate õllede jaoks. IPA klaas (I) on mõeldud humalarohketele ale-õlledele. Kenasti saab hakkama ka veinipokaalidega. Kergema ja humalase mekiga õlle jaoks sobib Bordeaux (B), tumeda ja tummisema õlle jaoks võiks valida Burgundia pokaali (A). Muidugi pole keelatud juua õlut ka klassikalistest pilsneri klaasidest. «Pindiklaasid on täiesti aktsepteeritavad, kuid maksimaalse elamuse jaoks on välja töötatud spetsiaalse disainiga klaas.»

KANGE NAPS:
pits ja tulbikujuline klaas

Viina ja teiste neutraalsete kangete napsude jaoks sobib kõige paremini mõistagi pits (J). See on õige ja aus valik. Tammevaatides küpsenud jookidele, nagu konjakile, brändile, viskile ja aromaatsematele napsudele on parim spetsiaalne tulbikujuline klaas (K) – kuju poolest meenutabki see tulpi, olles ülevalt kitsam, alt ümar. Pontsakas ümara põhjaga ülalt kitsas brändiklaas (Balloon ehk Brandy Snifter) on ajast ja arust, kinnitab Kristjan. «See rõhutab alkoholi maitset, mitte muud, mida ühel brändil tegelikult pakkuda on. Mõni kasutab veel vana kooli konjakiklaasi juures ka soojendajat – see ei lähe mitte, see on joogi suhtes kuritegu.» Viski jaoks sobib ka Old Fashioned (F).

VESI:
Highball, Old Fashioned, pokaal

Vee serveerimiseks sobib mis tahes klassikaline klaas või pokaal. Vesi on neutraalne, sel pole aroome, mida vaja esile tuua, kuid vahel on jalaga pokaal pidulikum.