Sidekoe nõrkust võib kahtlustada, kui jalgadel esinevad veenilaiendid / kapillaaristikud.Foto: Vida Press
Keha
15. september 2017, 12:30

Neli asja, mida igaüks võiks teada songast

"Veenilaiendid jalal, pärasoole veenikomud ja erinevad songad on ühe ja sama haiguse väljenduseks," tuletab meelde veresoontekirurg Veronika Palmiste.

Et asi saaks selgemaks, vahendab ta oma kontol suhtlusportaalis Facebook Ida-Tallinna keskhaigla üldkirurgi Airi Targa mõtteid songadest, mida igaüks võiks teada.

1. Mis on song?

Song on siseorganite läbitungimine läbi kõhuseina nahaaluskoesse, mida inimene näeb ja tunneb muhuna. Kõige rohkem esineb kubemesongasid, millest enim on ohustatud mehed. Veidi vähem esineb nabasongasid, mida näeme rohkem naistel. Eraldi küsimus on rasedusaegne nabasong, mida kindlasti kohe korrigeerima ei pea ning enamus juhtudel taandub peale sünnitust aasta jooksul.

2. Kas erinevate veenilaiendite ja songade vahel on seos? 

Nii jala kui ka pärasoole veeenilaienditega (hemorroididega) inimesel on eeldatavasti sidekoe nõrkus, mis põhjustab veeniseina välja venimist. Samuti on neil inimestel oht saada ka kõhuseina songa, kuna kõhuõõnt kattev kõhuseina sidekude on ka nõrgenenud.

3. Mul on song, kas ma peaks muretsema?

Reeglina peab iga songa opereerima, et vältida pitsumist, kus väljasopistunud sooleosa enam kõhuõõnde tagasi ei lähe ning võib tekkida soole verevarustushaire ning kärbumine.

4. Kuidas aru saada, et mul võiks olla sidekoe nõrkus? 

Sidekoe nõrkust võib kahtlustada, kui jalgadel esinevad veenilaiendid/kapillaaristikud, probleemid pärasoole veenikomudega ja/või on diagnoositud kõhuseina song. Samuti rasedusaegsed venitusarmid ja rasedusaegne nabasong on üks sidekoe nõrkuse tunnus.