Luka Doncic.Foto: AFP / Scanpix
Korvpall
15. september 2017, 11:44

Euroliiga spetsialist: Doncic on parem noorest Dražen Petrovicist

NBA skaut: Doncic on ülejäänud draft'i noortest valgusaasta võrra eespool

18-aastane Sloveenia korvpallur Luka Doncic mängib praegu küll Euroopa meistrivõistlustel, kuid temast räägitakse juba üle maailma. Mõistagi hoiavad Vana Maailma jõuproovil eriti teraselt silma peal NBA klubid ja skaudid.

Eeloleval hooajal esindab Doncic küll veel Madridi Reali, kuid on tõenäoline, et järgmise aasta suvel annab ta end üles NBA draft'is. Ameerikas ollakse meeste, keda ülikoolikossus ei nähta, suhtes skeptilised, kuid ka suurimad pessimistid nendivad, et Doncici koht on draft'i esiviisikus.

Kas aga võiks ta olla noormees, kes võetakse ära kohe esimesena? Portaal Bleacher Report vestles tundmatuks jääda sooviva NBA skaudiga, kes rõhutas, et seda peakski tegema.

"Michael Porter juunior ja Marvin Bagley III (USAs pakutavad draft'i avavalikud - toim) ei ole sama tulemuslikud nagu Doncic FIBA egiidi all peetavates mängudes," tõdes skaut.

Teatavasti kogus Doncic EMi veerandfinaalis Läti vastu 27 punkti ja 9 lauapalli ning poolfinaalis suursoosiku Hispaania vastu 11 punkti, 12 lauapalli ja 8 korvisöötu.

"Tema mäng on teistest [drafti minevatest meestest] valgusaasta võrra eespool. Ning tema areng jätkub," rõhutas skaut.

Tõsi, Doncic jääb järgmise aasta draft'i ülejäänud eeldatavatele tippudele kiiruses ja plahvatuslikkuses alla. Tema kasuks räägivad vise ja mängulugemine. "Larry Bird, Kevin McHale, Dirk - me kõik võidaksime neid joonejooksus. Aga niisuguseid fundamentaalseid oskusi, mis on Doncicil, pole võimalik õppida," tõi skaut välja võrdluse NBA varasemate superstaaridega ja pani jutule punkti."

* * *

Omal ajal Jugoslaavia koondist esindanud, 1978. aastal maailmameistriks tulnud sloveen Peter Vilfan märkis, et Doncic on parem kui Vana Maailma omaaegne staar Dražen Petrovic 18-aastaselt. Meenutuseks: 1964. aastal sündinud Petrovic oli tõeline viskemasin, kes lõi läbi ka NBAs, kuid hukkus 1993. aastal autoõnnetuses.

"Mängisin nii koos Draženiga kui ka tema vastu, Luka teeb väljakul enamat - kui võrrelda, mida mõlemad 18-aastasena suutsid. Kõik räägivad Porzingisest, kuid tema on 22-aastane. Vaatame, milleks on Luka 22-selt võimeline..." tsiteeris Vilfanit Euroliiga kodulehel avaldatud kolumnis staarajakirjanik Vladimir Stankovic, kes kajastab EMi juba 17. korda.