Veel ei ole teada, kas Kelly Sildaru saab ka olümpial lennelda.Foto: REUTERS/Scanpix
Talisport
15. september 2017, 16:47

Suusaliit: "Ei saa öelda, et me ei usaldaks Uus-Meremaa arste, aga tahame oma spetsialistide hinnangut."

Õnnetu kukkumine ähvardab Kelly Sildaru hooaja nurjata (7)

„Mul on tõsine mure ja ma soovin seda teiega jagada,“ nii alustas täna Facebooki laetud videos 15aastane freestyle-suusataja Kelly Sildaru.

Eile õhtul said Eesti spordihuvilised paika panna unetute ööde kalendri, sest selgusid Kelly Sildaru meelisalade olümpiaajad. Täna hommikul kõlas aga sotsiaalmeedia vahendusel nukker uudis – neiu vigastas oma põlve.

Õnnetus juhtus paar päeva tagasi Uus-Meremaal Cardronas. Kohas, kus neiu kahe nädala eest MK-sarja etappidel võimsaid tulemusi näitas, maakera kuklapoolel toimunud võistlustel oli ta parim pargisõidus ning leppis rennisõidus teise positsiooniga. Kaugesse kanti treeninglaagrisse jäänud Sildaru harjutaski parasjagu oma n-ö kõrvalala, rennisõitu, kui maandudes õnnetult kukkus.

Tänane päev tõi ärevaid teateid: Kelly Sildaru vigastas Uus-Meremaal põlve. Foto: Alar Truu

Selmet kohalike arstide hoole alla jääda, soovis Kelly koos treenerist isa Tõnisega põlve Maarjamaa doktoritele näidata. Suusasportlane jõuab Eestisse tagasi järgmise nädala alguses ning seejärel peaks nädala-paariga selguma ka trauma tõsisus. Otsus kodumaale naasta oli sportlase ning Eesti suusaliidu ühine.

„Saime vigastusest (üleeile – S.K.) teada üleeile varahommikul,“ sõnas suusaliidu lumelaua ja freestyle suusatamise juhataja Kerstin Kotkas Õhtulehele. „Organiseerisime vigastatud sportlase transpordi Eestisse ning rääkisime vajalike spetsialistidega, kes võtavad ta kohe hoole alla. Ei saa öelda, et me ei usaldaks Uus-Meremaa arste, aga tahame oma spetsialistide hinnangut.“

Kelly esimese olümpiastardini jääb tänasest 154 päeva, Pyeongchangis toimub pargisõit tüdruku 16ndal sünnipäeval, 17. veebruaril, rennisõidu finaal kolm päeva hiljem. Aega paranemiseks on, kuid mitte üleliia palju, sest esiti tuleb Sildarul välja võidelda olümpiapääse.

Nii pargi- kui ka rennisõidus jagatakse Lõuna-Koreas toimuva suurvõistluse pääsmed välja perioodil 2016. aasta juulist järgmise aasta 21. jaanuarini MK-sarjas näidatud tulemuste põhjal. Praegu asub nooruke eestlanna pargisõidus 100 punktiga 17. ja rennisõidus 80 silmaga koguni 15. kohal, kuid järgmistel etappidel on konkurentidel võimalik mööduda. Olümpiale pääseb mõlemal alal 24 suusatajat.

Juba Cardronas peetud võistluse järel hinnati, et olümpiale pääsemiseks vajab Sildaru mõlemal alal veel üht suurepärast tulemust. Mõlemal alal on olümpiakvalifikatsiooni perioodil ees veel neli MK-etappi, neist viimane peetakse 17.-20. jaanuaril USAs. Hiljemalt selleks ajaks tulekski tagasi rivis olla ning edukalt võistelda – siis on olümpiapileti noppimine veel täiesti võimalik.

“Minu eesmärk on saada tagasi lumele nii kiiresti, kui võimalik, kuid enne seda tahan olla kindel, et olen 100% terve, kindlustamaks pikka karjääri suuskadel,“ lausus Sildaru.