ISA JA POEG: Sulev Seppik (vasakul) andis isa Aini soovitusel Savisaarele raskel ajal võlgu.Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
20. september 2017, 00:01

Savisaare protsess: miks ärimees talle ilma tagatiseta suure summa laenas? (13)

Edgar Savisaare kohtuprotsessi eilse istungi eel oli kohtusaalis tunda elevust, sest tunnistajapinki astus rodu prominente. Teiste hulgas andsid tunnistusi eksminister Ain Seppik ning praegune Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb.

Tunnistusi anti 2008.–2009. aastal toimunud Tallinna linnaruumi rajatavate kioskite konkursi kohta. Kahtlustatakse, et konkursil eelistati ärimees Alexander Kofkini ettevõtet Estkompexim OÜ teistele. Samuti päris riigiprokurör Steven-Hristo Evestus tunnistajatelt, kuidas osa kioskeid püstitati vajalike ehituslubadeta.

Projekteerija Siim Kadak, kes tegeles toona Estkompexim OÜ kioskite tehnovõrkude projekteerimisega, meenutas kohtu ees, kuidas vajalike ehituslubade saamine venis. Selle taga oli tema sõnul linnaplaneerimise amet. Ta mainis, et linn pööras kioskitele ebatavaliselt palju tähelepanu, vahest isegi rohkem kui mõnele suurele taristutööle.

Ärimees Sulev Seppik rääkis, kuidas tema isa Ain Seppik oli palunud tal Savisaarele veel krooniajal raha laenata, mida ärimees ka tegi. Laenatud summa ulatus eurodesse ümber arvutatult 173 000 euroni, mille tagasi maksmiseks jäi üks kuu. Ain Seppik seletas, et laenu andmisel polnud tagatisest juttu, sest nii tema kui ka tema poeg usaldasid Savisaart ja uskusid, et ta maksab raha tagasi.

Edgar Savisaar oli sellel ajal seotud Panama ettevõttega Pipa Business Corporation, millelt Savisaar võttis 2009. aasta novembris 2,7 miljonit Eesti krooni laenu, et maksta tagasi Sulev Seppikult võetud laen ja katta kulud, mis kaasnesid tema ja Vilja Savisaare abielu lahutamise ja vara jagamisega.

Tunnistaja Mihhail Korb oli 2008.–2009. aastal Tallinna Kristiine linnaosa vanem ja puutus enda sõnul kioskite konkursiga kokku töö ja meedia kaudu. Korb kinnitas, et kioskitele ehituslubade väljastamine ei tulnud tal tööl ühegi ametnikuga kunagi jutuks.

Istungil võeti ette ka 2013. aastal toimunud kohalike omavalitsuste valimised ja linnavalitsuse rahast tehtud reklaamklipid. Kahtlustatakse, et teavituskampaaniana serveeritud reklaamklippide eesmärk oli hoopis valimiste eel Keskerakonnale kampaaniat teha. Videote tegemisega oli tihedalt seotud Paavo Pettai, kes sageli Keskerakonna valimiskampaaniatega tegeles. 

Ajakirjanik ja telesaate „Subboteja“ saatejuht Mihhail Vladislavlev lõi kaasa reklaamklipis, mis kutsus Tallinna venekeelset elanikkonda valimistel hääletama. Videos osales ka Edgar Savisaar. Vladislavlevi sõnul ei tõstetud selles reklaamis esile ühtegi kandidaati ega kasutatud mingi erakonna sümboolikat, seega ei pidanud ta neid videod valimiskampaaniaks.

MIS ON VALIMISKAMPAANIA? Kohtunik arutles, kas Edgar Savisaare nägu ei ole juba piisav viide ühele kindlale erakonnale. Foto: Tiina Kõrtsini

Vladislavlevi tunnistus tõstatas küsimuse, mida saab valimiskampaaniaks pidada. Kohtunik Anne Rebane uuris, kas Edgar Savisaare nägu ei ole juba piisav viide ühele kindlale erakonnale. Ta arutles, kui kaugele sellega võib minna ja viskas lausa nalja, et kas rohelist kurki põllul saab samuti Keskerakonna sümboliks pidada. Sellisel positiivsel toonil istung lõppeski.