Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
22. september 2017, 12:37

Soovid tugevamaid kerelihaseid? Lõpeta kõhulihaste harjutused!

Kõhulihaste harjutused olid kunagi kõige levinumaks võimaluseks saledama talje ja suurepäraste kõhulihaste saavutamiseks. Toenglamangust ei arvanud siis keegi veel eriti midagi.

Nüüd on aga toenglamangust ehk plank-harjutustest saanud kerelihaste vormimise kuldne standard. Plank-harjutus tähendab, et võtad sisse asendi, tugevdad kerelihaseid ja hoiad asendit stabiilsena. 

Klassikalised kõhulihased on trooni üle andnud ja selleks on mitmeid põhjuseid. Esiteks on istesse tõusmine koormav seljale, kuna selle käigus surutakse kumerat selgroogu vastu põrandat. Istesse tõusud mõjuvad puusaliigesele ja -painutajale, nii et kui need on liiga tihedad ning tugevad, avaldab see omakorda mõju alaseljale. 

Plankharjutuse käigus on tasakaalu ja keha stabiilsena hoidmiseks kaasatud rohkem keha külgmisi, tagumisi ja eesmisi lihased, samal ajal kui istesse tõusud haaravad töösse vaid mõned neist. Tasub meeles pidada, et tugev kere keskosa tähendab midagi enamat kui vaid kõhulihaseid.

Igapäevased tegevused eeldavad, et lihased toimiksid koostöös, mitte eraldiseisvate gruppide kaupa. Seega on oluline treenida erinevaid lihasgruppe ja toenglamang on selleks hea võimalus.