Rait Ratasepp unetunde nautimas. Foto: Facebook | Rait Ratasepp
Spordivaria
20. september 2017, 13:36

Hullumeelse katsumuse läbi teinud Rait Ratasepp avaldas, palju ta 10 päeva jooksul tegelikult magas (3)

Rait Ratasepp läbi hiljuti Šveitsis kümnekordse ultratriatloni. Tänaseks päevaks on mees ka täpselt kokku arvutanud, mitmeks tunniks ta järjepanu kulgenud võistluse käigus sõba silmale sai. 

Kui 32km ujumine, 1800km rattasõidu ja 420km jooksudistantsi läbimine võttis eestlasel aega 234 tundi, 31 minutit ja 15 sekundit, siis unele kulus sellest 29 tundi ja 41 minutit. 

"Kui tavaoludes jääks mu unetundide arv selle aja kohta suurusjärku 85 tundi, siis võistluse käigus magasin ma ca 30 tundi (täpsemalt 29 tundi ja 41 minutit). Võistluse raames sai une osas tehtud ka vahekokkuvõtteid, millest selgus näiteks, et võistluse algusest (s.o. kolmapäevast) kuni pühapäevani (kaasa arvatud) magasin ma 10 tundi ja 10 minutit ning et 38 km ujumise ja 1800 km rattasõidu ajal (5,5 ööpäeva jooksul) kogunes mul unetunde ca 12," kirjutab mees oma blogis. 

"Viimaks end jooksuks veidi paremasse konditsiooni, otsustasin pärast ratast teha pikema pausi, et unevõlga vähendada ning energiavarud taastada. Selle pausi ajal tegin oma pikima une, mis jäi 4-5 tunni kanti. Teadmiseks, et ajavõtu osas teist vahetusala eraldi ei fikseeritud, vaid see aeg arvati jooksuaja sisse."

"Kas saaks ka vähema unega hakkama? Arvan, et jooksu ajal saanuks teha veel väiksemad unepausid, kuid sellel oleks olnud mõtet üksnes siis, kui oleksin saanud energiavarude taastamise ja sellest johtuvalt ka lihaskonditsiooni taastamisega kiiremini ühele poole. Pealegi tean, et mitmed teised said hakkama märgatavalt väiksemate unetundidega, kuid mul oli neist ka erinev strateegia ja eesmärk. Nimelt mina välistasin juba eos selle, et ma jooksurajal kõnnin.

Mehe täispikka blogipostitust saab lugeda SIIT.