Melania Trumpi pahameele alla sattunud reklaamplakat Zagrebis. Nüüdseks on need plakatid maha võetud.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
21. september 2017, 18:00

JÕUDEMONSTRATSIOON: USA esileedi Melania Trump ähvardas Horvaatia keeltekooli kohtuga (2)

USA esileedi Melania Trumpi nõudmisel eemaldati Horvaatia pealinnas Zagrebis plakatid (pildil), millel Melania Trumpi portree kõrval oli tekst: „Kujuta ette, kui kaugele sa võiksid jõuda vähese inglise keele oskusega.“

Donald Trumpi abikaasa Melania Trump (sündinud Melanija Klavs) on pärit Horvaatia  naaberriigist Sloveeniast. Hoolimata 12 aastat kestnud abielust ja veel pikemast elamisest USAs räägib ta inglise keelt tuntava aktsendiga. Üks Horvaatia keeltekool leidis, et Melania Trumpi reklaamnäona kasutades saab ajendada kohalikke noori inglise keelt õppima.

USA esileedi advokaadi Natasa Pirc-Musari nõudmisel oli keeltekool sunnitud need plakatid maha võtma. Keeldumise korral ähvardas advokaat keeltekooli kohtuga. Sloveeniast pärit Natasa Pirc-Musar ütles, et nende plakatite ülespanekuga rikuti seadust, sest Melania Trumpilt ei olnud keegi tema foto kommertseesmärkidel kasutamiseks luba küsinud. 

Keeltekooli esindaja Ivis Buric avaldas kahetsust, et reklaamplakatite sisu mõisteti valesti. Ta rõhutas, et keegi ei tahtnud Melania Trumpi solvata, vaid eesmärk oli näidata teda eeskujuna.