KERGLIIKLEJATE PÄRALT: Pühapäeval suletakse autovaba päeva nime all üks osa Tallinna kesklinnast, et lubada kergliiklejad sinna, kus tavaliselt sõidavad autod.Foto: Mati Hiis
Eesti uudised
21. september 2017, 19:28

Autovaba päev korraldatakse nädalavahetusel, sest nii on vähem vingujaid ja rohkem osalejaid (16)

Reedel tähistatakse rahvusvahelist autovaba päeva, millega pannakse punkt Euroopa liikuvuse nädalale. Eesti linnadest võtavad nädalast osa Pärnu, Narva ja Tallinn, kuid autovaba päeva korraldatakse vaid pealinnas – sedagi õigest ajast kaks päeva hiljem.

Tallinnas peetakse autovaba päeva eeloleval pühapäeval. Selleks puhuks pannakse kella üheksast hommikul kella seitsmeni õhtul kinni Pärnu maantee, Viru väljaku, Georg Otsa ja Suur-Karja tänava vaheline ala. Kuigi trammiliiklust seal ei peatata, kerkib tänavalõigule laadaplats, liikumismängude ala, lava ja muu meelelahutust pakkuv. 

Kuid autovaba päeva esmane mõte pole pakkuda meelelahutust. Üle maailma korraldatakse seda 22. septembril. Miks peetakse Tallinnas autovaba päeva pühapäeval, 24. septembril?

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf meenutab, et autovaba päeva on pühapäeviti peetud ka varem. Kiire internetiotsing kinnitab ta sõnu: vähemalt neli viimast aastat on Tallinn rahvusvaheliselt kokku lepitud päeva eiranud ja oma autovaba päeva tõepoolest pühapäeviti korraldanud.

„Esiteks: ilmselt siiski reedene päev, 22. september, on selline aeg, kui inimesed väga ruttavad: kes läheb maale põllutööd tegema, kes viib lapsi viimaseid päevi maale, kes läheb suvilat kinni panema,“ kirjeldab Klandorf põhjuseid, miks autovaba päeva pühapäeval korraldatakse. „Ja ega me esialgu linnaliiklust väga sassi ka ei taha lüüa. Inimesi tuleb tasapisi harjutada nende asjadega,“ ütleb ta. 

ROHKEM OSALEJAID: Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul annab autovaba päeva korraldamine pühapäeval võimaluse rohkematele inimestele üritusest osa võtta. Foto: Heiko Kruusi/Linnaleht

Klandorf põhjendab, et pühapäeva hommik on igati sobilik rattaretkeks, sest siis on liikluses vähem autosid. „Ja siis on niisugused üritused, kus lapsed ei saaks muidu osaleda. Kui me reedel teeks – lapsed on ju hommikuti koolis ja me peame varakult õpetama noori liikuma teistmoodi kui autoga.“

Ehk tegelikult on pühapäeval mugavam üritust korraldada? „Ma usun küll,“ ütleb abilinnapea. „Tähendab, ma arvan, et need, kes on huvitatud, nendel on rohkem aega sellega tegeleda ja sellele mõelda. Sest ega kõik inimesed olegi huvitatud sõitma ühistranspordi või jalgratastega või jalgsi liikuma. Mõned inimesed, kellel on lihtsalt kogu aeg nii kiire, arvavad, et saavad autoga kiiremini. Ja siis reedel jääks terve hulk neid inimesi meil võib-olla vaateväljast välja, kes sooviksid sellel autovabal päeval osaleda.“

Klandorfi arvates autovaba päeva sõnum hoolimata päevavalikust ja meelelahutuslikust laadist kaotsi ei lähe. „Ma ei välista, et me kunagi jõuame ka selleni, et 22. kuupäeval teeme. Ei taha lihtsalt nii palju vingus ja pahaseid inimesi näha nagu iga tänava sulgemine põhjustab. Praegu meil on niigi palju neid suletud,“ ütleb abilinnapea. „Me teeme autovaba päeva siis, kui linnas on rahulik. Sõnumi me saame ikka edasi anda,“ on ta kindel.

Euroopa liikuvuse nädala pressiteenistus selgitab, et autovaba päeva on tähistatud just 22. septembril juba 1990ndatest aastatest alates. Linnu julgustatakse autovaba päeva korraldama just õigel päeval. Pressiteenistuse sõnul peitub autovaba päeva mõte võimaluses katsetada, kuidas näeb mingi ala ilma autodeta välja. Sellest hoolimata võib autovaba päeva korraldada ka mõnel muul päeval liikuvuse nädala raames. Näiteks ka Brüsselis korraldatakse autovaba päeva pühapäeval, kuid liikluseks suletakse kogu linn.