MAAILMA RIKKAIM NAINE: Liliane Bettencourt 2011. aasta jaanuaris prantsuse disaineri Franck Sorbier' kõrgmoešõul.Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
23. september 2017, 00:28

Suri maailma rikkaim naine Liliane Bettencourt (5)

Neljapäeval suri Pariisis 94 aasta vanuses maailma rikkaim naine Liliane Bettencourt – kosmeetikafirma L’Oréal pärija, kes oli elutalvel sattunud Prantsusmaa ajaloo ühe suurema skandaali keskmesse. Dementsuse käes kannatavat röögatult rikast daami kasutati aastaid kurjasti ära.

Liliane Bettencourt, kelle varandust hinnati umbes 33 miljardile eurole, oli prantslaste meeli köitnud oma dramaatilise looga stiilis “vaene väike rikas tüdruk”. Ta oli viiene, kui tema ema suri. Liliane jäi üksi koos oma isa Eugène Schuelleriga. Keemik ning omaaegne natside poolehoidja teenis määratu varanduse, leiutades kaasaegse juuksevärvi ning asutades kosmeetikafirma L’Oréal. Nüüdseks on see kasvanud maailma suurimaks kosmeetikakompaniiks, mille alla kuuluvad näiteks Lancôme, Garnier ja Maybelline  ning mille väärtust hinnatakse ligi 90 miljardile eurole. 33,3% sellest kuulub Bettencourt’i perele, 23,3% Šveitsi toidukonglomeraadile Nestlé.

2007. aastal puhkes Liliane'i ja tema tütre Françoise Bettencourt-Meyers'i vahel avalik tüli, kui Françoise kaebas kohtusse ema kauaaegse sõbra, fotograaf François-Marie Banier'. Fotograaf oli Françoise'i süüdistuse kohaselt kasutanud külmavereliselt ära Liliane'i järjest süvenevat dementsust ja võtnud talt vastu mitmesaja miljoni euro väärtuses kingitusi, sealhulgas näiteks mitu Pablo Picasso maali ja 2,7ruutkilomeetrise saare Seišellides. Samuti oli Banier' urineerinud vanaproua häärberis lillepeenardesse, lösutanud Liliane’i voodis, kingad jalas, ning nõudnud raha. Keegi teenijanna oli pealt kuulnud, kuidas Banier palus, et Liliane teda lapsendaks.

KARMID SÜÜDISTUSED: Liliane'i tütar Françoise Bettencourt Meyers kaebas kohtusse oma ema südamesõbra François-Marie Banier', kes olevat dementselt vanaproualt miljardi euro väärtuses kingitusi vastu võtnud. 2015 mõisteti mees süüdi. Foto: AFP/Scanpix

Selgus, et vanaproua oli teinud Banier’st oma ainsa pärija. Suurem osa varandusest, osalus L’Oréalis, oli siiski juba tütre ja kahe tütrepoja nimele kirjutatud. Ent madame Bettencourt eitas tütre väiteid dementsusest. “See on minu varandus ja võin sellega teha, mida tahan!” kuulutas naine, kes möönis küll väikesi mäluviperusi, kuid jättis intervjuudes hakkaja mulje. Hiljem lasi ta Banier’ siiski testamendist välja kirjutada.

Ema ja tütar leppisid ära, kuid rahu ei jäänud kestma. 2011. aastal nõudis Meyers kohtu kaudu Liliane’i tunnistamist teovõimetuks. Ekspertiis näitas, et Bettencourt oli 2006. aastast saadik kannatanud mõõdukalt ränga Alzheimeri tõve all. Kohus määraski eestkostjaks tütrepoja.

Skandaal kasvas laviinina, kui levisid väited, et vanaproua ärijuht oli lasknud Liliane’il 2007. aasta valimiskampaania ajal rahastada konservatiivseid Prantsuse poliitikuid, nende seas toonast Prantsusmaa presidenti Nicolas Sarkozyd. Too olevat Bettencourt’ilt vastu võtnud pruune ümbrikke tuhandete eurodega. Prokuratuur süüdistas Sarkozyd dementse vanuri ärakasutamises. 2013. aasta oktoobris loobuti süüdistusest asitõendite puudusel.

2015. aastal leidis Prantsuse kohus, et kaheksa inimest olid Bettencourt’i seisundit ära kasutanud. Banier’le määrati kolmeaastane vabaduskaotus, 350 000-eurone trahv ning talle anti korraldus prouale 158 miljonit eurot kahjutasu maksta. Apellatsioonikohus pehmendas karistust nelja-aastasele tingimisi vabaduskaotusele. Trahv jäi kehtima, kuid hiiglaslikust valurahast Banier pääses.