Donald Trump ja Kim Jong-un. Kumma sõnad salvavad valusamalt?Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
22. september 2017, 23:02

TRUMP VS. KIM: kumb pillub paremaid solvanguid? (17)

Ehkki veel selle aasta kevadel oli ameeriklaste presidendil Põhja-Korea ametivenna (kui nii võib üldse öelda) kohta häid sõnu, kutsudes teda „nutikaks selliks“ ja väljendades soovi Kimiga kohtuda, siis nüüd on soojadest suhetest asi kaugel. Ajakiri TIME pani kokku nimekirja neist kordadest, kui president Trump ja Põhja-Korea riigipea Kim Jong-un üksteise pihta vihanooli on paisanud.

Ameerika presidendi pahameelt on kõvasti rohkem kuulda olnud, seda nii sellepärast, et president armastab oma arvamust väljendada Twitteris, suletud Põhja-Koreast tilgub informatsiooni Kimi kohta välja aga jaokaupa. Samuti on Põhja-Korea riigiaparaadi tavapärane propaganda „imperialistidest“ ja muudest vaenlastest juba aastakümneid kestnud ning ei erine toonilt kuigipalju sellest, mida on räägitud ka varasemate USA riigipeade ametiaegade ajal. President Trumpi keelekasutus on aga kahtlemata eelkäijate omast tunduvalt värvikam.

Diktaatorriik „tähistas“ USA iseseisvuspäeva raketikatsetusega. Trump säutsus Twitteris vihaselt: „Sel tüübil eluga midagi paremat ei ole peale hakata?“ Põhja-Korea laulis tavapärast hosiannat oma võimekusest.

Augustis solvas Põhja-Korea ameeriklaste liidrit valusast kohast - võttes sihikule just presidendi Twitteri-säutsud. „Ta jagab [Twitteris] imelikke artikleid omaenda egoistlikest mõtetest ja ajab pahna suust välja, lihtsalt selleks, et oma assistentide töö raskeks teha,“ kirjeldas riigimeedia Trumpi. Ka kritiseeris uudisteprogramm Lõuna-Korea kaitseministrit, et too „paneb sellisele hullule mingeid lootusi“. Trump lasi kuuldavale oma kurikuulsa „tule ja raevu“ ähvarduse.

Alles mõni päev tagasi säutsus Trump, et kõneles just Lõuna-Korea president Moon Jae-iniga, andes Põhja-Korea juhile alandava hüüdnime „raketimees“ (nagu Elton Johni laulu pealkiri). „Küsisin talt, kuidas raketimehel kah läheb. Põhja-Koreas on tekkinud pikad kütusejärjekorrad. Kahju küll!“ Irvhambad viskavad Youtube'is Elton Johni laulu video kommentaarides nalja, et „Rocket Man“ võiks olla taustamuusika Kimi matustel või et laul võiks saada Põhja-Korea hümniks.

„Raketimeheks“ kutsus Trump Kimi ka 19. septembril ÜRO peaassamblee ees peetud kõnes. Samuti ähvardas ta, et vajadusel Põhja-Korea hävitatakse. Põhja-Korea välisminister tõi selle peale võrdluseks vanasõna „Las koerad hauguvad, karavan läheb edasi“. (Huvitaval kombel väitis ta, et see on Põhja-Korea käibel olev ütlus, tõenäoliselt pärineb lause aga Türgi kultuurist.) Täna esines Kim Jong-un riigitelevisioonis isikliku pöördumisega Trumpi poole, lubades, et USA president maksab kõne eest veel kõrget hinda. Kim kinnitas, et tema ei karda ning et „kui vaja, taltsutan tulega selle nõdrameelse Ameerika vanamehe“.

Jääb üle vaid loota, et vastastikustest solvangutest kaugemale ei minda.