Residents drive through a flooded road after the passing of Hurricane Maria, in Toa Baja, Puerto Rico, Friday, September 22, 2017. Because of the heavy rains brought by Maria, thousands of people were evacuated from Toa Baja after the municipal government opened the gates of the Rio La Plata Dam. (AP Photo/Carlos Giusti)Foto: Carlos Giusti/AP
Maailm
23. september 2017, 16:55

FOTOD | Puerto Ricos evakueertiti ohtlikuks muutunud tammi eest 70 000 inimest (1)

Kariibi mere loodeosas asuva Puerto Rico võimud on saamas esialgse ülevaate orkaan Maria laastamistööst. Riigi loodeosas ähvardab puruneda tamm, mille eest hakati reedel evakueerima 70 000 inimest. Olukorra muudab keerulisemaks aga tõsiasi, et paljud majapidamised on infosulus.

Puerto Rico loodeosas asuv Guajataca tamm ehitati 1928. aastal ning on 316 lai, kirjutab uudisteportaal AP. Orkaan Maria tõstis aga selle viieruutkilomeetrise veehoidla veetaset ligi 40 sentimeetri jagu. Tammi kontrollinud insener avastas sellest prao ning sai selgeks, et rajatis on täieliku purunemise äärel.

Ohtlikuks muutunud tammi tõttu alustasid Puerto Rico võimud reedel ligi 70 000 inimese evakueerimist, saates ohupiirkondadesse busse. Samal ajal püüti inimesi toimuvast Twitteri teel teavitada, kuid on teada, et orkaanist tingitud elektrikatkestuste ja mobiilimastide purunemise tõttu on paljud inimesed sattunud infosulgu.

Võimude sõnul on saare 1600st telefonimastist purunenud 1360. Lisaks sellele on hinnanguliselt kasutuks muutunud 85 protsenti interneti- ja telefonikaablitest. Võimude hinnangul pole selge, kui kaua võtab aega kahjude likvideerimine. Küll aga raskendab olukorda tõsiasi, et riiklik elektriteenuse pakkuja on pankrotistunud, mistõttu pole viimastel aastatel tehtud enamikke hooldustöidki.