Püramiidid GizasFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
24. september 2017, 09:39

MÜSTEERIUM LAHENDATUD! Teadlaste leid paljastab, kuidas ehitati kuulsad Giza püramiidid (215)

Uus teadlaste leid paljastab, kuidas ammusel ajal maailma kõige kuulsamad püramiidid ehitati. Unustage kaldteed ja veeretamine, edu võti oli hoopis loogilisem!

Vanaaja maailmaimeks nimetatud Cheopsi püramiidi ehitusviiside üle on spekuleeritud palju. Et Giza püramiidid on ehitatud umbes kaks ja pool tonni kaaluvatest kiviplokkidest, ei ole siiani päris täpselt aru saadud, kuidas neid liigutati. Kraanasid ja muud tänapäevast tipptehikat sel ajal ju ei tuntud. Sestap peavad mõned püramiidi tulnukate tööks, teised aga jumalate loodud imeks. 

On ammu teada, et kiviplokid toodi kohale 800 kilomeetri kauguselt. Aga kuidas? 

Arheoloogid leidsid hämmastavat tõestusmaterjali kiviplokkide transportimise kohta. Iidne papüürus, paat ja keerukas veevärgi süsteem on heitnud valgust sellele, kuidas töölised ehituseks vajaliku infrastruktuuri lõid.

Detailselt kirja pandud arheoloogiline materjal näitab, et osavad ehitajad transportisid 170 000 tonni kiviplokke mööda Niiluse jõge paatidega. Kiviplokke hoidis paadis kinni köis, kirjutab Daily Mail.

Niilus asub aga püramiididest paari kilomeetri kaugusel. Selleks, et vahemaa hõlpsalt läbida, kaevati kanalid ehitusplatsini. Keerukas kanalite süsteem võimaldas paadiga plokke viia väga lähedale, suisa paari meetri kaugusele sihtpunktist.

Leitud papüürus oli päevikuks Mererile, kes oli 40-liikmelise töölisgrupi juht. Papüüriselt leiab detailse kirjelduse, kuidas lubjakivist plokid Turast Gizasse jõudsid. Ta kirjeldab ka seda, kuidas meeskond maastikku ümber kujundas ning hiiglaslikud tammid avas, et Niilusest vett kõrvale kanalitesse suunata. 

Mereri papüüruse säilinud osa Foto: Reuters / Scanpix

Arheoloog Mark Lehner, kes on selle valdkonna juhtiv ekspert, sõnas uue teooria kohta: „Oleme visandanud keskse kanali, mis meie arvates oli peamine transpordikanal Giza platoo jalamile.“