Turvaline distants: vulkaanist tuleb hoiduda üheksa kilomeetri kauguseleFoto: AFP / Scanpix
Maailm
24. september 2017, 14:24

HIRM PARADIISIS: Vulkaanipurske kartuses on Bali saarelt põgenenud kümned tuhanded inimesed (10)

Enam kui 34 000 inimest on maaliliselt Bali saarelt põgenenud, kuna võimud hoiatavad vulkaanipurske ja maavärina eest. 

Talvisel ajal on Bali üks eestlaste lemmikpaiku, kuhu külma ja pakase eest põgeneda. Leidub ka neid, kellele muinasjutulise loodusega saar nii armsaks on saanud, et on veetnud seal ka osa oma elust. 

Idüll tõotab saarel lõppeda, sest üle 50 aasta passiivsena turiste matkama meelitanud vulkaan ilmutab aktiivsust, kirjutab The Guardian.

Purskumisohtu on kinnitanud ka Indoneesia võimud, kes paluvad inimestel evakueeruda. Reedest alates on kodudest lahkunud inimeste hulk kolmekordistunud. „Evakueerimise protsess kestab ja evakueeritavate arv kasvab,“ kommenteeris Indoneesia katastroofide leevendamise agentuuri kõneisik Purwo Nugroho.

Kõigil saarel viibivatel inimestel soovitatakse hoida vulkaani kraatrist üheksa kilomeetri kaugusesse.

„Ma olen tegelikult lahkumise pärast mures, jätsin oma lehmad ja sead koju, sest meil kästi kohe ära minna,“ rääkis vulkaani läheduses elav Nyoman Asih.

Agungi vulkaan purskas viimati 1963. aastal ja siis sai surma üle tuhande inimese.

Mitmete riikide välisministeeriumid, teiste seas ka Eesti, on andnud hoiatuse ning palve Balile mitte reisida või vältida teatud piirkondi.

Eesti välisministeeriumi teade:

Palume olla tähelepanelikud ning järgida kohalike ametivõimude korraldusi. Sellel kaardil on punasega märgitud ala, mis vulkaani purske korral saab kõige rohkem mõjutatud. Denpasar, Ubud, Nusa Dua, Seminyak ja Kuta ei ole otseselt ohupiirkonnas.

Foto: Välisministeeriumi reisiinfo

Välisministeerium soovitab säilitada Indoneesias reisides ettevaatlikkus, eelkõige tasub vältida suuri rahvakogunemisi ning valvsust tuleks säilitada ka turistide poolt sageli külastatavate vaatamisväärsuste läheduses, ööklubides, turgudel ja ühistranspordis.

Indoneesias reisides tuleks vältida reisimist Acehi piirkonda, Sulawesi piirkonnas Palusse, Pososse ja Tentenasesse, Maluku priirkonnas Amboni ja samuti Paapuasse, kuna seal on esinenud vägivalda.

Eestil  puudub Indoneesias välisesindus ja seetõttu soovitame reisiinfo ja reisihoiatuse saamiseks tutvuda  kohapeal olevate teiste Euroopa Liidu liikmesriikide reisiinfo ja reisihoiatustega.