Politseiauto seismas Moskvas GUMi kaubamaja juures. Ka sellest kaubamajast on tulnud inimesed pommiähvarduse tõttu evakueerida. Foto: AP/Scanpix
Maailm
24. september 2017, 17:30

Venemaad vaevab saladuslik telefoniterror (12)

Arvutihääled hoiatavad pommide eest. Alates 10. septembrist on politsei paljudes Venemaa linnades saanud sadu telefonikõnesid, milles arvutihääled hoiatavad avalikesse kohtadesse paigutatud pommide eest, vahendab Stern Online.   

Telefoniterrorilaine algas 10. septembril Venemaa idaosas ning jõudis seejärel ka Moskvasse ja Peterburi. Praeguseks on tulnud pommihirmus evakueerida üle tuhande kino, kooli, kaubanduskeskuse, raudtee- või metroojaama ja büroohoone. Pommiotsingutele ja evakueerimistele on kulutatud ligi viis miljonit eurot. Seni on õnneks alati olnud tegu valehäiretega. Inimesed on suhtunud ähvardustesse rahulikult ja paanikat ei ole puhkenud. Mida kauem see aga kestab, seda suuremaks muutub oht, et ametkonnad muutuvad niisuguste ähvarduste suhtes ükskõikseks ja magavad tegeliku pommiohu maha. 

Kes on aga telefoniterrori taga? Venemaal ringleb viis teooriat. Neist esimese järgi on tegemist julgeolekujõudude organiseeritud tsiviilkaitseõppusega. 

Samuti on välja pakutud, et hoiatuskõned tulevad Ukrainast.

Agentuur RIA Novosti seevastu teatas viitega julgeolekujõudude allikale, et pommiähvarduste eest vastutab terroriorganisatsioon Islamiriik. 

Telefoniterrorit on seostatud ka äärmuslikel seisukohtadel olevate õigeusklikega, kes soovivad takistada tsaar Nikolai II armulugu kajastava mängufilmi „Matilda“ näitamist. 

Ja viimati kuulutas agentuur RBK viitega siseministeeriumi allikale, et pommiähvardusi esitab Brüsselis tegutsev rahvusvaheline häkkerite rühm, kes soovib Venemaa valitsuselt raha välja pressida.