Piret Kalda Tags: Piret KaldaFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
24. september 2017, 16:53

Näitleja Piret Kalda maalis heategevusoksjoni tarbeks Marie Underi akti (11)

Eile tehti lavastusega ja heategevusliku oksjoniga kummardus kirjandusrühmitusele Siuru, kelle tegevuse algusest möödus tänavu 100 aastat. Oksjonil oli muuhulgas müügil ka näitleja Piret Kalda naivistlik maal, millel on kujutatud Siuru meesliikmeid, ehk Artur Adsonit, Henrik Visnapuud, Friedebert Tuglast, Johannes Semperit ja August Gailitit ning nende keskel alasti lamavat Marie Underit.

Kalda sõnul jõudis tema maal oksjonile Siurule pühendatud lavastuse loonud laulupedagoogi Riina Roose palvel.

„Ta tegi palve kevadel, et selline üritus on tulemas ja kas ma oleksin nõus osalema, just sellega, et teeks ühe pildi. Seega oli see pilt tellitud töö. Mul oli natuka aega mõelda, et kuidas täpselt teha,“ rääkis Kalda. 

Piret Kalda maal "Siuru" Foto: Tiina Kõrtsini

Kuna lähedast sidet Kaldal Siuruga ei ole, pidi ta enne maalima asumist veidi eeltööd tegema.

„Ma lihtsalt kuulasin ERRi arhiivist Siuru kohta saateid ja lugesin Marie Underi kirjade raamatut, siis tuligi mõte just selline pilt teha,“ selgitas ta. 

„Kunagi sai õpitud kirjandusajaloos nende kohta. Olin ka ise selle vahepeal täitsa ära unustanud, seoses selle pildi tegemisega lihtsalt tuletasin meelde Siuru kohta, mingit suurt seost mul ei ole nendega,“ lisas ta. 

Kalda maal osteti ära 400 euroga ning selle ostis ära üks anonüümseks jääda sooviv daam oma sõbrannale. Lisaks Kalda maalile oli oksjoni tarbeks maali teinud ka näitlejanna Liisa Saaremäel, tema kunstiteose ostis lausa 600 euro eest ära ärimees ja poliitik Rein Lang.

Rein Lang ja Saaremäeli maal.  Foto: Tiina Kõrtsini

Maalimine on tavapäraselt Linnateatris näitlejana leiba teeniva Kalda salahobi. Naine jääb oma kunstiandest rääkides ise tagasihoidlikuks.

„Ärme nüüd sellest andest räägi, see on lapselik rõõm lihtsalt. Ma ei ole seda õppinud ega midagi, see oli hobi. Vahepeal ma jälle pikalt ei teinud midagi, see pilt, mis nüüd sinna oksjonile läks oli jälle üle hulga aastate üks maal,“ selgitas ta. 

Maalimisega alustas naine 14 aastat tagasi, pärast reisi Põhja-Itaaliasse, inspireerudes seal nähtud kunstist.

„Siis mõtlesingi, et mina oskaks ka niimoodi maalida. Aga miks ma siis ei tee, mulle see ju nii meeldib! Nii ma hakkasingi proovima. Mille peale üks ja siis juba teine sõber ütles, et tee mulle ka. Nüüd ongi nii, et järjekord on ukse taga, sest see võtab tegelikult tohutu aja. Seda ma teen tõesti naudinguga. Et olge te kas või söömata, aga mulle nii väga meeldib seda teha! See on justkui omamoodi teraapia. Võib-olla ka see, et ma teen midagi oma käega valmis, mis jääb – erinevalt etendusest,“ rääkis Kalda 2012. aastal Õhtulehele.