Kristjan KasearuFoto: Alar Truu
Tele
24. september 2017, 19:33

VIDEO | KAHJU! Kristjan Kasearu vale lauluvalik ei viinud teda Vene laulusaates järgmisesse vooru (47)

Kristjan Kasearu proovis häält mõni päev tagasi eetris olnud Venemaa laulusaates „Голос“. Mees valis esitamiseks Jaak Joala repertuaarist tuntud laulu „Подберу музыку“, ent kahjuks edutult.

Kui Kristjan lavale astus, olid kohtunikud tema poole seljaga. Seda varianti kasutatakse, et žürii saaks teha oma valiku vaid hääle järgi. 

Et Kasearu laulis venekeelset lugu aktsendiga, arutlesid kohtunikud tema esinemise ajal, kellega on tegu. 

„See on mees! Mehe hääl,“ ütleb kohtunik Dima Bilan. „Vanust 35,“ pakub žürii ainus naine Pelageja Hanova ning lisab: „See ei ole venelane, aktsendi järgi.“ Talle vastab Dima küsimusega: „Baltikumist?“

Nendele küsimustele saab Kristjan vastata esituse lõppedes. „Tere, saame tuttavaks“ ütles kolmas kohtunik Leonid Agutin, kui toolid olid ümber pöördunud.

„Tere, minu nimi on Kristjan Kasearu. Ma olen Tallinnast,“ ütles Kristjan kohtunikele vene keeles. „Ära arvasime!“ rõõmustasid esituse ajal vestelnud kohtunikud publiku aplausi saatel.

Edasi palus Kristjan luba rääkida inglise keeles ning vastas küsimustele, kui kaua ta on muusikaga tegelenud, kus linnas sündinud ning miks just selle laulu valis.

„Mulle meeldib Jaak Joala…“ alustas Kristjan põhjendamist, kui neljas kohtunik Aleksandr Gradski talle vahele segas. „Te otsustasite, et vene publikut see huvitab, jah? Kui laulate vene keeles.“

„Probleem on selles, et see laul nõuab – ma ei räägi väga hästi inglise keelt – kantileeni. Kas te teate mis on kantileen?“ küsib Aleksandr. Kristjan raputab pead.

(Kantileen on vokaaltehniline oskus – täiuslikkuseni lihvitud legato’s laulmine. Legato on kahe või enama heli seotuna esitamine, mis noodikirjas tähistatakse sidekaarega)

Kohtunik jätkab: „Nagu itaalia muusikas…“ ning hakkab ümisema. Et saade tuleb järele, võtab mees laulujärje üle. Nii publik kui Kristjan plaksutavad. Pelageja ütleb Dimale naerdes: „Lähme koju!“. Laulmise lõpetanud Aleksandr jätkab: „Nii peaks see muusikaline hetk kõlama. Saate aru? Kui teil ei ole selle noodi jaoks häält, oleks parem valida teine laul. Seda laulu võttes peate seda niimoodi sooritama. Peate!“

Nii lõppeski Kristjani tee Venemaa laulusaates.

 

Vaata ja võrdle, kuidas laulis seda laulu Jaak Joala!