Martins Blums tähistas Tartu rattamaratoni võitu uhke õhulennuga.Foto: Aldo Luud
Jalgrattasport
24. september 2017, 20:45

Miks valitsevad Eesti tähtsündmust lätlased? (6)

Tartu rattamaraton on Eestis omasuguste seas mainekaim, aga viimastel aastatel on koore riisunud hoopis lätlased. Sel korral oli parim Martins Blums, kes edestas lõpuspurdiga Andzs Flaksist, 2014. ja 2016. aasta tšempionit. Lätlaste ülevõimule lõi tunamullu kiilu Peeter Tarvis.

Läti oli väga lähedal lausa kolmikvõidule, aga Caspar Austa suutis viimastel meetritel napilt Arnis Petersonsi edestada ja madalaima poodiumikoha endale napsata.

Pärast võistlust küsiti Austalt muuhulgas, et mis selle Läti valitsusajaga siis ikkagi on. 35aastane elvalane tõdes, et lõunanaabrite vastu ongi ülimalt keeruline saada, olgu tingimused, millised tahes.

Caspar Austa (paremal) lõpetas kolmandana. Foto: Aldo Luud

„Kui need vennad tiirlevad maailmakarussellis ja võidavad MK-etappe, siis mina istun samal ajal Elvas garaažis ja hooldan rattaid. Midagi pole teha, nad on jõuga nii palju üle,“ rääkis Austa pressikonverentsil.

„Baltimaades polegi vist nii kõva oma ampluaa sõitjat varem olnud,“ viitas 2010. ja 2011. aasta võitja Tanel Kangert võidumees Blumsile, kes oli sel aastal MK-sarjas kuni 23aastaste seas parim.

Naiste seas on pilt sarnane. Kui mullu oli parim Leide Ardava, siis nüüd teine lätlanna Katarina Jaunslaviete.

Tänasele võistlusele oleks pidanud värvi andma ka president Kersti Kaljulaidi osavõtt. 89 km pikkusele põhidistantsile registreerunud Kaljulaid jõudis aga New Yorgis toimunud ÜRO peaassambleelt tagasi nii hilja, et Lõuna-Eestisse sõidust tuli loobuda.