Kelly Sildaru.Foto: Stanislav Moškov
Talisport
26. september 2017, 19:17

Mis saab Kelly Sildarust edasi? Valikud on huvitavad, aga keerulised (7)

Freestyle-suusataja Kelly Sildaru käis täna põlveoperatsioonil, mis tõmbas Pyeongchangi taliolümpiamängudel osalemisele kriipsu peale. Lõikust vajasid vasaku põlve eesmine ristatiside ja menisk.

Sildarut opereerinud doktor Madis Rahu ütles, et tavaliselt võtab taolisest operatsioonist taastumine aega kuus kuni üheksa kuud, olümpiani on jäänud aga alla viie kuu ja viimaste MK-etappideni vähem kui neli kuud. Septembri keskel Uus-Meremaa treeninglaagris saadud vigastust pole enam mõtet taga nutta, nüüd tuleb Sildarudel keskenduda taastusravile.

Kus ja kelle juures 15aastase Sildaru põlve hooldama hakatakse, pole veel teada. Eesti suusaliidu freestyle’i ja lumelaua alakomitee juhi Kalle Pallingu sõnul on kindel vaid kaks asja: taastusraviga tuleb peale hakata kohe ja alaliit annab sportlastele võimalikult palju infot, millises maailma otsas kõige paremaid võimalusi pakutakse.

Otsuse, kelle ja millise riigi spetsialistide hoolde ennast usaldada, teeb Sildaru koos perekonna abiga ise. Erinevaid taastusravi taktikaid on palju – see teeb valiku huvitavaks, aga raskeks. Täpselt samamoodi – Sildaru ja lähedaste soovil - langetati otsus, et põlveoperatsioon toimub Eestis. Algselt oli laual ka muid variante.

Rahas ei tohiks ühegi variandi puhul küsimust olla. Sildaru sponsorid on nii prestiižsed, et osa vahenditest tuleks ilmselt nende taskust, abi peale võib loota ka kindlustustest ja suusaliidust.

Mis saab aga Sildarude suusaperekonna teisest võsukesest, 11aastasest Henryst? „Praeguse info kohaselt jäävad nii Henry kui ka isa Tõnis Sildaru oktoobri lõpuni Uus-Meremaale, nagu algselt plaanis oli,“ ütles Palling. Eestis on operatsioonist taastunud Kelly Sildarule toeks ema Lilian Talving ja vanavanemad.