Foto: Teet Malsroos
Nädala TOP
29. september 2017, 17:52

TOP 5 | Keda kotitakse rohkem? (10)

Justiitsminister Urmas Reinsalu sajatus autovabaks päevaks suletud tänavalõigu suunal, et autojuhtide kottimine tuleb lõpetada, asetub uude valgusesse seoses Euroopa liidrite tippkohtumisega: kui politsei soovitab ummikute vältimiseks käia jala mitte ainult autojuhtidel, vaid ka ühistranspordi kasutajatel, tuleb kiuslikult küsida, millal lõppeb tavakodaniku kottimine. Eesistumine saab läbi aasta lõpuks, ent kehvasti planeeritud linnaruumis tunnevad end kotituna kõik liiklejad ka edaspidi.

Kodune remont ID-kaardile

Hea uudis on, et turvariskiga ID-kaartide taas turvaliseks muutmiseks on lahendus lõpuks leitud. Veelgi parem on, et kaarti on võimalik parandada kodust lahkumata – seda küll vaid novembrist detsembri lõpuni. Edasi jääb kaks valikut: uuendada kaart PPA teeninduses või leppida, et alates aprillist ID-kaarti elektrooniliselt enam kasutada ei saagi. Kui see vajadus hiljem siiski tekkima peaks, tõstatub küsimus, kas vigase kaardi väljavahetamise kulud jäävad sama sujuvalt inimese kanda nagu ka vastutus kaart ära parandada?

Milline ravi kõigile?

Miks võiks ravikindlustus laieneda ka neile, kes ise sotsiaalmaksu ei maksa, leiab mitu põhjendust: räägib ju arstiabi kättesaamatus ühele osale ühiskonnast suurest kihistumisest, ühtlasi maksab kriitilise abi osutamine riigile tihtipeale rohkem kui läinuks maksma esialgne ravi ja ennetus. Ent ettevaatlikuks teevad kindlustussüsteemi olemasolevad kitsaskohad: kui riigi seisukohalt mitte kulutõhusaid vähihaigeid ravitakse juba täna annetustest, siis kelle arvelt hoiame kokku kindlustatute ringi laienedes?

Moosine riigieelarve

Ajakirjanike küsimusele, kas negatiivne riigieelarve tähendab, et valitsus kasutab reserve, vastas rahandusminister Toomas Tõniste mõistukõnega: kas lastele sobib öelda, et moosi pudrule ei pane isegi siis, kui perepea kauaoodatud palgatõus on lõpuks käes? Kahjuks pole head vastust ka sellele, mis saab siis, kui laual pole enam putrugi ja keldris moosi ka enam mitte.

Savisaar lubab rohkem

Seekord Keskerakonnast eraldi kandideeriva Edgar Savisaare valimislubadused jätavad kaugele varju linnapeanagi korraldatud aktsioonid nagu tasuta kartulite ja küttepuude jagamine: tallinlane ei vaja väikest lisaabi, vaid 1000eurost miinimumpalka, viis korda odavamaid ravimeid ja odavpoodi kodu lähedal. Fantaasialennult suudavad konkureerida ehk vaid väikelinnade-valdade valimisliidud, mis lubavad langetada kõiki makse ja igapäevaseid lingam-massaaži töötube.