Josep Maria Bartomeul Barcelona meeskonna eesotsas enam palju toetajaid pole. Foto: JOSEP LAGO
Jalgpall
3. oktoober 2017, 19:10

Barcelona juhtkond variseb Kataloonia iseseisvusreferendumi valguses (3)

Nädalavahetusel aset leidnud Kataloonia iseseisvusreferendumi ja tänaval puhkenud vägivaldsete konfliktide tõttu peeti Barcelona ja Las Palmase vaheline kohtumine Camp Noul tühjade tribüünide ees. Kuigi enne kohtumist kaalus Barcelona meeskond ka väljakule mitte ilmumist, soostuti lõpuks platsile tulema. Otsus, mis katalaanide seas temps mitte populaarne polnud. 

Kataloonia rahvahääletuse takistamiseks tegi Hispaania valitsus kõik, mis võimalik: blokeeris teid, konfiskeeris valimissedeleid ja -urne ning arreteeris inimesi. Linnapildis aset leidnud vägivalla tõttu ei lubatud rahvamassi ka Barcelona kodustaadionile Camp Noule.

Kuigi konflikti tõttu soovis kodumeeskond mängu edasilükkamist, ei tulnud kohalik alaliit neile vastu. Lisaks hoiatati, et mängule tulemata jättes määrataks neile kuuepunktiline karistus. Tegelikkuses kaalusidki Barcelona mängijad mängu boikoteerimist, kuid üheskoos otsustasid siiski väljakule ilmuda. 

FC Barcelona president Josep Maria Bartomeu põhjendas meeskonna otsust tühjade tribüünide ette tulla järgnevalt: "Tulime platsile, et näidata kui vähe otsustamisvabadust meil tegelikult Kataloonias on. See pidi looma pildi kogu maailmale."

See polnud aga meelt mööda katalaanidele. "Kuue punkti kaotamine ja 12 000 euro suurune trahv on häbiväärselt madal hind, mida maksta klubi väärikuse eest," seisis Blaugrana grupi poolt väljastatud manifestis. 

Pärast kirjeldatud otsust on Barcelona president Josep Maria Bartomeu ka täiesti üksi jäetud. Las Palmase mängu järgselt ütlesid oma juhtkonna positsioonidest lahti nii klubi asepresident Carles Vilarrubi kui ka Jordi Mones, kellest kumbki Bartomeu otsusega päri polnud. 

Väidetavalt olid mehed presidendiga eri meelt juba pikemat aega ning nädalavahetuse sündmused andsid asjale vaid hoogu juurde. Paraku ei piirdu Bartomeu vastaste leer ainult nende kahe mehega. 

Kuigi senimaani on klubi kannatlik olnud, võivad ekstreemsed sündmused muuta ka meeskonna siseelu. Presidendi tulevik on niigi pärast maksuskandaale olnud üpriski habras ning heasse valgusesse pole meest pannud ka Andres Iniesta ja Lionel Messi seni sõlmimata lepingupikendused.