6. Tartu LinnamaratonFoto: Tarmo Haud
Eesti uudised
7. oktoober 2017, 15:51

GALERII | Tartu linnamaratonil tehti rekord, osales ka 3000 last

Täna ülikoolilinnas peetud 6. Tartu Linnamaratonil kordas Raivo Alla mullust vägitegu, triumfeerides 42 km distantsil ajaga 2:31.52. Poolmaratonil võttis oodatult võidu Eesti parim takistusjooksja Kaur Kivistik, 10 km distantsil oli kiireim olümpiamaratoonar Roman Fosti.

Alla jooksis teistelt eest ära juba maratoni algfaasis ning finišis oli tema võit mäekõrgune, sest Raekoja platsile jõudis ta teistest enam kui neli minutit varem. Britt Jonathan Rosenbrier oli teine ajaga 2:36.20, kolmandana finišeeris ultratriatleet Rait Ratasepp (2:36.25). „Kui ma poole distantsi peale jõudsin, siis sain aru, et rajarekordit ei tule. Lõpupoole hakkas ka pistma ja tulid krambid, mistõttu olen õnnelik, et pidasin lõpuni vastu,“ rääkis Alla võistlusjärgselt.

Naiste arvestuses noppis võidu Moonika Pilli ajaga 3:00.59. Vastavalt teise ja kolmandana lõpetasid Lilian Raspel (+1.22) ning Klarika Kuusk (+5.30). „Vaatasin ainult tempomeistri ilusaid tosse ega jälginud, mis ümberringi toimub. Üldiselt aga võib jooksuga rahule jääda,“ ütles Pilli.

Meeste 21 km distantsil ehk poolmaratonil võidutses oodatult takistusjooksja Kaur Kivistik (1:11.06), kellele järgnesid 1. Tartu Linnamaratonil triumfeerinud Dmitri Aristov (+0.16) ja Taavi Tambur (+01.22). „Lootsin tegelikult alla 1.10 joosta, kuid täna ei olnud siiski nii mõnus tunne ja tempo vajus lõpupoole ära. Aga võitsin võistluse ja suutsin siiski hea tundega lõpuni tulla,“ sõnas Kivistik, kes Tartu Linnamaratoni 21 km distantsil finišeeris esimesena ka 2014. aastal. Poolmaratoni kiireim naine oli täna Olga Andrejeva.

10 km distantsil oli meestest parim Eesti üks paremaid maratoonareid Roman Fosti, naistest saavutas esikoha Egle-Helene Ervin.

Tartu linnamaratoniga tõmmati joon alla ka kuuest osavõistlusest koosnevale Tartu Maratoni Kuubik 2017 hooajale. Kolmanda Kuubiku hooaja võitis meestest Sander Linnus, kes edestas Allar Sood ja Rait Pallot. Naiste seas kaitses mullust tiitlit Sille Puhu, teisena lõpetas tänavuse Kuubiku hooaja Reeda Tuula ning kolmanda koha sai Tea Pärnik.

Põhidistantsidest võttis osa rekordilised 3488 inimest. Seda on eelmisest osavõturekordist (püstitatud 5. Tartu Linnamaratonil – toim.) 262 võrra enam.

Lasteüritustel oli ligi 3000 last

Lasteüritustel jooksis esialgsetel andmetel kokku 2929 last – 2007 TILLUjooksu 450-meetrisel distantsil ja 922 MINImaratoni 900-meetrisel vahemaal.

Kuigi algselt ilmateade Linnamaratoni ürituste toimumist ei soosinud, tuli päike siiski laste naerul nägude saatel pilve tagant välja. Tartu südalinna kogunenud noored jooksuhuvilised pääsesid uuenduslikult rajale Vabaduse puiesteelt, Kaubamaja kõrvalt. Jooks kulges läbi kesklinnas asuva pargi ning suundus lühemat või pikemat distantsi pidi Raekoja platsile, kus pesamunad finišeerisid punasel vaibal võrdväärselt põhidistantsi jooksjatega.

Klubi Tartu Maraton projektijuhi Oliver Kivimäe sõnul oli uuendus tänavustes distantsides ja rajakorralduses õigustatud. „Saime paralleelselt lasteüritustega ilusti ka suured stardid antud, seega korralduslikult kõik toimis. Suure tõenäosusega teeme nii ka järgmisel aastal,“ lausus Kivimäe.

6. Tartu Linnamaraton oli laste spordisarja Tartu Maraton Mini Kuubik viimaseks osavõistluseks. Kõik lapsed, kes osalesid sel aastal vähemalt neljal Klubi Tartu Maratoni korraldataval lasteüritusel võimalikust kuuest, on oodatud hooaja lõpupeole 22. oktoobril.

Üheskoos 6. Tartu Linnamaratoni lasteüritustega toimusid täna ka põhijooksud 42, 21 ja 10 kilomeetristel distantsidel.

Foto: Kaimo Puniste