Mattias Käit on oma neljast koondiseväravast kolm löönud Gibraltari võrku.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
7. oktoober 2017, 20:48

7 VÕTIT | Ebareaalne Tamm + uus rekord! Gibraltar - Eesti 0:6 (7)

Eesti jalgpallikoondis võitis MM-valiksarja eelviimases kohtumises 6:0 Gibraltarit (10. Siim Luts, 30. Mattias Käit, 38. Sergei Zenjov, 52., 66., 77. Joonas Tamm). Õhtuleht võtab kohtumise kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Taijo Teniste pikk aut. Meie paremkaitsja oskuste arsenalis peitub muuhulgas islandilikult pikk audi sissevise, mis väga tihti pole küll tulemust toonud (võib-olla seetõttu, et pole olnud õiget sihtmärki), kuid täna oli sootuks vastupidine õhtu. Lühikese vahega tulnud 2:0 ja 3:0 väravad olid kui teineteise koopia: Tenistelt pikk vise kasti, Joonas Tamm pikendas viiekasti nurgast peaga, mille esimesel puhul vormistas väravaks Käit, teisel Zenjov. Nende kahe ideeliselt identse kombinatsiooniga oli Gibraltar lõplikult murtud ja usinamad vutisõbrad võinuks juba Vikipeedias Eestile kolm punkti tabelisse kirjutada.

Ent 3:0 oli vähe. Eesti jätkas isuga ründamist, lisas teisel poolajal veel kolm väravat ning püstitas 6:0 triumfiga oma valikmängude rekordvõidu (senine oli 5:0 Fääride vastu aastal 1998) ning kordas aegade suurimat võitu, mis pärines aastast 1928 Leedu vastu.

Kusjuures Eesti palliga mäng ei olnud täna kaugeltki suurepärane, kuid see-eest võimaluste realiseerimine oli hindele 5- (parima õnnestumise korral võinuks kindlasti üks-kaks veel lüüa). Kui välja arvata ärev algus (Jamie Coombes tabas juba 4. minutil posti), siis kaitses meil märkimisväärseid probleeme ei tekkinud.

2. Kas üllatusmees Joonas Tamm õigustas end?
Oojaa! Peatreener Martin Reim üllatas täna sellega, et lülitas algkoosseisus Henri Anieri asemel tipuründesse Joonas Tamme, kes juba viimased kaks aastat FC Floras põhikohaga keskkaitsjana tegutsenud.

Ent raske on seda otsust kritiseerida. Vastupidi. Reim tõmbas kaardipakist trumpässa, sest Tamm lõi oma koondisekarjääri esimesed kolm väravat, andis Käidi väravale täpse söödu ning tegi eeltöö ka Zenjovi omale.

Üleüldse võitis pikka kasvu ja kehaliselt tugev Tamm füüsiliselt pisemate gibraltarlaste vastu enamik (kui mitte kõik, vastav statistika puudub) kahevõitlusi, millega oli meeskonnale väga kasulik. Niisamuti tegi korralike avanemisi ja võinuks heal päeval ka Argo Arbeiteri nelja värava rekordi üle lüüa. Naljaga pooleks võib öelda, et Gibraltar sai täna kui puuga pähe.

3. Kas tundsime puudust lisakäikudest ründesse?
Ei. Vahetult enne koondiselaagri algust selgus, et (ääre)ründaja Ats Purje jääb kannaprobleemi tõttu rahvusmeeskonnast eemale, kuid Reim otsustas tema asemele mitte kedagi kutsuda. Seega oli täna olukord, kus pingilt oli ülemisse kolmikusse (Luts – Tamm – Zenjov) tuua vaid tipuründaja Henri Anier. 

Õnneks täna polnud sel vahet, sest põhimehed tegid juba 3:0 võidetud avapoolajaga sotid selgeks. Küll aga liigitub halbade uudiste rubriiki fakt, et maestro Konstantin Vassiljev pidi juba 20. minutil väljakult ära lonkama. Loodetavasti ei kaotanud me teisipäevaks veel üht ründavat käiku.

4. Kes oli platsi parim?
Joonas Tamm. Kolm väravat + kaks eeltööd. Mida ühelt ründajalt (kes koduklubis on tegelikult keskkaitsja) veel tahta?

Joonas Tamm on tänase mängu vaieldamatu kangelane! Foto: Martin Ahven

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Gibraltar - individuaalset kaitsemängu. Nii 1:0 kui ka 2:0 tabamused sündisid otseselt seetõttu, et eestlased said lubamatult vabalt peaga löögile. Ja need polnud kaugeltki ainsad korrad, kui meie mehed valveta jäid. Ja noh, tegelikult oli kogu nende kaitseliin nagu läbisõiduhoov.

Eesti - parandamiskohti leidub kindlasti nii kaitse- kui ründefaasis, kuid totter oleks säärase klohmimise järel midagi norima hakata.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Peatreener Martin Reim: "Esimesed 10 minutit mängupildiga väga rahul ei olnud. Terve mäng ei tulnud kõik nii ladusalt. Mängupilt oli Küprose vastu ehk isegi paremini kontrolli all. Palju oli valesööte ja kiirustamisi. Tahtsime liiga kiiresti palli ette viia.

Esimesed 10 minutit olime natuke... kas ärevus oli mängijatel sees või... Aga oli ka väga häid perioode. Eriti hea meel on, et pole väga-väga ammu standarditest väravaid löönud, aga täna tuli korralikult. See oli kindlasti hea märk." 

Joonas Tamm: "Arvan, et läks perfektselt. Kuigi oleks võinud mõne võimaluse veel ära lüüa. Meeskond andis väga häid sööte ja läks hästi.“

7. Mis saab edasi?
Eesti koondis lendab homme kodumaale, et teisipäeval Tallinnas valikturniiri viimases mängus võõrustada Bosnia ja Hertsegoviina staare. Gibraltari valiksari lõppeb võõrsil Kreeka vastu.

Kohtumise tipphetked: