Ott Tänak ja Martin Järveoja.Foto: JOSEP LAGO
WRC
8. oktoober 2017, 14:13

SUPER! Ott Tänak kihutas Hispaania rallil poodiumile (4)

Ott Tänak ja Martin Järveoja näitasid pärast seitsmenädalast pausi WRC sarjas taas head minekut, kui jõudsid Hispaania MM-rallil kolmandale kohale. Hooaja 11. mõõduvõtul näitas kiireimat minekut Citröeni piloot Kris Meeke. 

Saaremaa mees alustas kruusateedel võimsalt, võites kohe ralli esimese katse ning olles järgmisel katsel teine. Kolmandal katsel, kui vaikselt hakati üle minema juba asfaldi peale, meie mees enam nii vinget minekut ei näidanud ning langes üldarvestuses neljandaks. 

Asfaldikatsetel Tänak enam kõige kiiremaid aegu ei näidanud. Lisaks kadusid 6. katsel ootamatult meie mehel ära pidurid. Õnneks oli tegemist avapäeva viimase katsega ning Fordi piloot sai laupäevale vastu minna neljandalt positsioonilt. . 

Teise päeval hakkas aga juhtuma. Sedapuhku Hyundai meeste kurvastuseks. Esmalt tegi oma masinale viga Neuville, kes 8. katse lõpus rajalt välja sõitis ja masina tagaotsa ära lõhkus. Auto remontimise tõttu hilines belglane ka starti, mistõttu sai 30 sekundit trahvi. Hullem oli aga ees!

12. katsel olid 300 meetrise vahega sunnitud katkestama nii Dani Sordo kui Andreas Mikkelsen, kes mõlemad ühes paremkurvis liiga agaralt rada lõikama läksid ja nii auto esiratta ära lõhkusid. 

Omad mured vaevasid ka meie meest, kes päeva keskel käigukasti oli sunnitud vahetama. See aga tähendas, et ralli teisel poolel, mis sõideti asfaldil, pidi Tänak kasutama kruusateede jaoks välja töötatud käigukasti. 

Päeva viimasel katsel sõitis Tänak välja neljanda aja, mis tähendas, et pühapäevale läks meie mees vastu kolmandalt kohalt. Kaotust liidrile oli küll 14,5 sekundit, kuid meeskonnakaaslane Sebastian Ogier oli vaid 1,5 sekundi kaugusel. 

Viimane päev hakkas Hyundai meeskonna jaoks sealt, kus eelmine lõppes. Nende esipiloot Theirry Neuville läks 16. kiiruskatsel liiga agaralt lõikama üht paremkurvi, mille tagajärjel lõhkus oma masina esiratta.

Kuigi belglane veeres oma Hyndaiga üle lõpujoone ei olnud ta võimeline neljarattalist ettenähtud aja sees parandama ning oli sunnitud ralli katkestama. 

Kui ralli võitjas Kris Meeke'i hullumeelse hoo juures kahtlust polnud, siis teise ja kolmanda koha saatuse oli lahtine kuni viimase katseni. Kui päeva alguses suutis Tänak vahe Ogieriga korra alla sekundi saada, siis enne viimast katset oli prantslane peal 4,4 sekundiga. 

Power Stage'l meie mees masinast maksimumi välja pigistama ei hakanud vaid tõi Fordi rahulikult finišisse, tuues nii endale kui M-Spordile kolmanda koha punktid.

Hispaania ralli üldjärjestus:


MM-sarja üldseis: