Mida peavad Ott Tänak ja Martin Järveoja tegema, et ka hooaja lõpus šampust pritsida?Foto: PATRIK STOLLARZ
WRC
8. oktoober 2017, 14:45

MATEMAATIKA, ALGA! Mida peab Ott Tänak tegema, et maailmameistriks tulla? (9)

Hispaania MM-rallil saadud kolmanda kohaga teenis Ott Tänak oma isiklikule saldole 17 (15 + 2) lisapunkti, tõustes MM-sarja üldarvestuses teiseks, mööda Theirry Neuville'st. Kui kaugel on aga üldliider Sebastian Ogier?Lisaks kolmanda koha punktidele noppis Tänak lisa ka Power Stage'lt, kust sai neljanda aja eest kaks lisapunkti. See kõik tähendabki, et meie mehe punktisumma suurenes 144 peale 161 punktini, mida on ühe võrra rohkem kui Hyundai piloodil. MM-sarja üldseis:1. Sebastian Ogier 198 punkti2. Ott Tänak 161 3. Theirry Neuville 160

Kaks etappi enne hooaja lõppu jääb eestlane kolleegist maha 37 silmaga. Kuna ühelt rallilt on võimalik maksimaalselt teenida 30 punkti, läheks maailmameistritiitliks tarvis samamoodi M-Spordil liikuva prantslase ebaõnne. 

Kõige kindlam viis Tänakul maailmameistriks tulla oleks kaks viimast mõõduvõttu ise kinni panna ning lisaks noppida maksimum punktid ka Power Stage'delt. 

Sellise stsenaariumi korral teeniks saarlane omale 60 lisapunkti ning piisaks siis piisaks vaid ühest Ogieri katkestamisest, sest ühe ralli 2. koha punktid koos Power Stage'iga annaksid maksimaalselt 18 + 4 ehk 22 punkti. Tulemus: Tänak 221 punkti, Ogier 220 punkti. 

Eeldame, et prantslane suudab siiski vigu vältida ja auto mõlemal korral finišisse tuua. Jättes kõrvale Power Stage'i punktid, tohiks Ogier lõpetada Walesi ja Austraalia rallid vastavalt neljanda ja viienda kohaga. Teisisõnu, neljakordne maailmameister ei tohi jõuda poodiumile!

Ometi sellest ainuüksi ei piisaks. Näiteks kaks neljandat kohta nurjaks ka ideaalse mineku korral eestlase tiitlišansid. Lisaks tuleb alati arvesse võtta Power Stage'del mängu tulevaid lisapunkte. 

Reaalne stsenaarium

Ütleme, et Ogier minek kahel viimasel etapil pole kõige vingem. Mõlemalt rallilt napsab mees Power Stage'idelt kokku 7 punkti (2. koht 4 punkti ja 3. koht 3 punkti), see aga tähendab, et puhta sõiduga võib prantslane teenida 15 punkti. Sellisel juhul on variatsioone väga palju, alustades variandiga, et katkestamine + 3. koht ja lõpetades lihtsalt järjepanu kahe 7. koha tulemusega. 

Igatahes, meie mehel püsib enam kui teoreetiline võimalus tulla WRC sarja maailmameistriks, lihtsalt, see pole enam Tänaku endi kätes. 

WRC sarja punktijagamine:
1. 25 punkti
2. 18 punkti
3. 15 punkti
4. 12 punkti
5. 10 punkti
6. 8 punkti
7. 6 punkti
8. 4 punkti
9. 2 punkti
10. 1 punkt

Power Stage'i punktid:
1. 5 punkti
2. 4 punkti
3. 3 punkti
4. 2 punkti
5. 1 punkt