Eesti vs Bosnia 1:2.Foto: Martin Ahven
Jalgpall
10. oktoober 2017, 23:39

7 VÕTIT | Pingevabadus Eestile võidulisa ei toonud, Bosnia pani klassi maksma (10)

Eesti jalgpallikoondis kaotas viimases 2018. aasta MMi valikmatšis 1:2 Bosniale ja Hertsegoviinale. Izet Hajrovic viis teise poolaja alguses külalised küll juhtima, kuid 75. minutil Ilja Antonov viigistas. Viigipunkt polnud kaugel, kuid 84. minutil oli taas täpne Hajrovic. Õhtuleht võtab matši kokku seitsme võtmeküsimuse abil.
H-alagrupi lõplik tabeliseis. Foto: Ekraanitõmmis

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Pingevabadus. See polnud päris tavaline MM-valikmatš, sest kumbki meeskond ei mänginud enam edasipääsu nimel. Bosnia tõi platsile hulga varumehi, Eesti riskis ründefaasis aga tavapärasest rohkem. Kindlasti tahtsid mõlemad võita, kuid pingevabadus jättis kogu jalgpalliõhtule oma jälje.

Bosnia avavärava puhul võtab süü enda peale äärekaitsja Artur Pikk, Eesti värava puhul oli tegemist Ilja Antonovi meisterliku kauglöögiga. Samas tuleb tõdeda, et Antonovi tabamus sündis perioodil, kui Eesti matši domineeris ja seetõttu oli kindlasti tegemist teenitud väravaga.

Bosniale tõi aga võidu kõva klassiga rünnak, kus eestlaste liinid korralikult laiali harutati.

Eesti vs Bosnia 1:2. Foto: Martin Ahven

2. Mida arvata Bosnia fännide aktsioonist?

Hukka mõista… ja mõista. 13 minutit näitasid Bosnia ja Hertsegoviina ultrafännid end parimast küljest: lauldi ja hüpati nõnda, nagu siinmail harva tehakse. 14. minutil süüdati tõrvikud ja saadeti väljakule hulk pürotehnikat, üsna oma väravavahi Asmir Begovici suunas (samas sai mees aru, et teda tegelikult ei sihita ja jalutas rahulikult suitsupilvest keskvälja suunas). Mäng peatati, fännid vaikisid ja lahkusid staadionilt. Kõik. Edasi laulis vaid Eesti fännitribüün.

Ilmselt lootsid külaliste poolehoidjad oma meeskonnale märku anda, et MM-valikturniir läks täielikult aia taha ja edaspidi peavad jalgpallurid fännide kaasaelamise nimel rohkem vaeva nägema.

Meenutuseks, 2009. aastal tegid Bosnia fännid Tallinnas hoopis vastupidise sõu: toona vaikiti esimesed 24. minutit ja hiljem lauldi vahetpidamata kuni lõpuvileni. Jalgpalliportaal Soccernet.ee valis Bosnia fännid nädala tegijaks. Julgen kahelda, et nüüd samamoodi tehakse.

Eesti vs Bosnia 1:2. Foto: Martin Ahven
Eesti vs Bosnia 1:2. Foto: Martin Ahven

3. Kuidas hinnata Martin Reimi valitud taktikat?

Üsna julge. Kõige huvitavam oli oma rünnaku rahulik ülesehitamine. Kolm keskkaitsjat (Klavan, Mets, Baranov) jäid selgelt viimasteks meesteks ja kõigutasid omavahel palli. Samal ajal tõusid äärekaitsjad (Teniste ja Pikk) samale liinile vastaste kaitsjatega.

Samal kõrgusel olid ka ründajad Anier, Zenjov ja Luts. Tavapäratu vaatepilt, mis selgelt oli seotud esimeses punktis välja toodud pingevabaduse küsimusega. Tagumine kolmik lükkas omavahel julgelt söötu ja Klavan otsis pikki diagonaalpalle, Mets püüdis maastsööduga leida keskpoolkaitsjaid (Käit ja Antonov).

Eesti vs Bosnia 1:2. Foto: Martin Ahven

Läks nagu läks, aga siinkirjutajale jäi mulje, et Eesti julges seekord võidu peale mängida. Kui meenutada võõrsil peetud väravateta viiki Kreekaga, siis ei võtnud Sinisärgid mitte ühtegi riski, kuigi vastane mängis kohati kehvalt ja andis meile ruumi.

Kokkuvõttes võib öelda, et Reimi taktika toimis, kuid alt vedas taas rünnakute lõpetamise oskus. Näiteks Zenjovil ja Klavanil olid väga head võimalused võrku sahistada, kuid võimalusteks need jäidki.

Vastaste avaväravat ei saa Reimi eksimuseks pidada, sest tegemist oli lihtsalt Artur Pika individuaalse veaga. Teise tabamuse puhul oli segadust rohkem, aga tegelilkult said vastased hakkama lihtsalt ühe hea, loogilise ja kõrge klassiga rünnakuga.

4. Kes oli kohtumise parim mängija?

Karol Mets. Ütlen kohe ära, et Bosnia koondislased seekord antud tiitlile ei kandideerinud. Suure osa matšist keskkaitsjate keskel mänginud Mets lükkas kindlalt söötu, tõmbas paar vastast alati enda peale ja avas seejärel mängu. Peaga kindel, jalaga samuti. Otseselt ei saa öelda, et Klavan ja Baranov kuidagi kehvemad oleks olnud, aga täna langes valik Metsale.

Eesti vs Bosnia 1:2. Foto: Martin Ahven

Värava autori Antonovi puhul häiris peamiselt standardolukordade väga ebastabiilne lahendamine. Mängu parima tiitlist polnud kaugel ka Mihkel Aksalu. 

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Eesti mängust oli puudu omamoodi seletamatu vahelüli kaitseliini ja ründajate vahel. Käit ja Antonov töötasid keskpoolkaitses nii, kuis jaksasid, kuid mingi loogiline samm jääb meie esitusest liiga tihti puudu. Täna prooviti veidi rohkem pikki diagonaalpalle keskkaitsjatelt ääreründajatele ja see kohati täitsa töötas, kuid rünnak "kaitsja-keskpoolkaitsja-ründaja" toimib Eesti puhul harva.

A- ja B-koondise vahelise meeskonnaga mänginud Bosnia peatreener võib esitusega ilmselt rahule jääda. Tundus, et keegi ei hakanud mängu liialt enda peale võtma ja meeskonlik esitus säilis. Ei staaritsetud. Ilmselt eeldab sealne jalgpallikogukond, et B-koondis peabki meiesuguseid võitma, kuid vaevalt fännid nõnda tasavägise mänguga rahule jäid.

Eesti vs Bosnia 1:2. Foto: Martin Ahven

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Bosnia peatreener Mehmed Baždarevic: „Oli hea mäng, aga oleksime võinud veel mõne värava lüüa. Eestlased ootasid, et me vea teeks. Eeldasime, et eestlased avavad rohkem mängu ja meil on mängimiseks rohkem ruumi.“

Eesti esinduse juhendaja Martin Reim: „Tahtmine ja emotsioon oli paigas ja olemas, aga ütleme, et oleme kindlasti paremaid esitusi teinud ja just palliga poole pealt. Kaitsefaasis oli paar sellist liini taha söötu, mis ei olnud okeid ja kust vastane sai kaks kõige ohtlikumat momenti. Loomulikult ei saa sellistele võistkondadele kingitusi teha, see teeb mängu keerulisemaks. Hea meel, et näitasime sisu ja tulime mängu tagasi, aga kahjuks ei suutnud seekord kaotust ära hoida ja teist väravat võib nimetada vastasründajate heaks klassiks.“

7. Mis saab edasi?

Bosnia koondislased nutavad taga Küproselt saadud 2:3 kaotust, mille taha jäi ka tabeli teine koht. Muud plaani ilmselt lähitulevikuks polegi, kuna sõprusmatše pole neil planeeritud.

Eestit ootab ees mänguderohke november, kus Reim saab katsetada väga erinevaid mehi ja ilmselt ka formatsioone. 9. ja 26. novembri vahel mängitakse võõral väljakul Soome, Malta, Fidži, Vanuatu ja Uus-Kaledooniaga.

Eesti vs Bosnia 1:2. Foto: Martin Ahven